Isărescu: Cred că negocierile cu partenerii internaţionali vor continua şi este bine să continue
Negocierile cu FMI şi CE vor continua, întrucât un acord cu instituţiile financiare nu reprezintă doar ancore pentru România, ci şi credibilitate, mai ales în contextul tensiunilor din Grecia şi al celui intern, pe fondul unor măsuri ample de relaxare fiscală, consideră şeful BNR, Mugur Isărescu.
"Contextul internaţional, dar şi cel intern, respectiv nevoia de consolidare, de a arăta că tot ce am făcut în aceşti patru ani se consolidează, să creadă şi partenerii noştri, solicită menţinerea acordului cu UE şi cu FMI sub diverse forme. Eu cred că negocierile vor continua şi este bine. (...) Nu vedem cum un program fiscal atât de ambiţios poate să devină credibil fără cooperarea partenerilor internaţionali şi cu atât mai mult în contraargumente cu dânşii", a afirmat Isărescu miercuri după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe teme de politică monetară.
El a arătat că este esenţială continuarea negocierilor.
"Mai mult, dacă pentru noi, la BNR, datele care există în prezent nu ne ajută încă să sprijinim cu argumente aceste măsuri, nu cu dorinţe, vă daţi seama în ce situaţie sunt partenerii noştri", a punctat Isărescu.
Şeful băncii centrale apreciază că discuţiile cu FMI şi Comisia Europeană trebuie să continue, întrucât acordul cu instituţiile financiare internaţionale dau credibilitate României, nu reprezintă doar nişte ancore. Mai mult, orice decizie politică în contradicţie cu legităţile economice "va fi plătită scump", costurile de finanţare majorându-se.
"Credinţa mea este că negocierile vor continua şi vom adânci toate problemele care sunt încă în discuţie. (...) Noi trebuie să arătăm că nu mergem din şanţ în şanţ, în zig-zag. Ci că avem capacitatea să luăm măsuri graduale şi să ţinem o linie. Asta arată maturitate în politicile economice. Reacţia noastră este imediată. Am şi spus că pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem să reconsiderăm toată politica monetară ca să păstrăm un anumit echilibru al mixului", a menţionat guvernatorul.
Referitor la majorarea bruscă a deficitului cu aproape două puncte procentuale de la un an la altul, Isărescu spune că aceasta denotă neseriozitate.
"Nu sună deloc a seriozitate. Adică strângi economia şi apoi îi dai drumul. O majorare brutală cu două puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate", a punctat şeful băncii centrale.
Totodată, guvernatorul a arătat că logica politica nu se împacă niciodată cu cea macroeconomică.
"Nu poţi să dai o lege în Parlament care să contrazică o legitate economică. Dacă ar creşte nivelul de trai printr-o lege în Parlament, de ce nu ar creşte şi în Burkina Faso (stat din Africa - n.r.)?. Echilibrele macroeconomice sunt legităţi economice. (...) Venim cu o lege în Parlament să crească cutare. Nu o să crească, dacă nu se îmbină cu legităţile economice", a concluzionat Isărescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro