Istoria OMG in Romania

Postat la 08 martie 2006 1 afişăre

1998 - Pe lista oficiala a soiurilor sunt inscrise 12 varietati de cartof, soia, sfecla de zahar si porumb modificate genetic, conform unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii din 2002.

 

1999 - Firma americana Monsanto aduce primele seminte transgenice in Romania pentru comercializare. Sunt plantate peste 10.000 de hectare de soia MG, conform ISAAA. Un raport al ANPED (Northern Alliance for Sustainability) citeaza un oficial al Ministerului Agriculturii spunand ca seminte MG erau inregistrate in 1999 pe lista oficiala a soiurilor fara precizarea ca erau modificate genetic. Publicul nu este informat despre inregistrarea semintelor "din lipsa de fonduri", spunea acelasi oficial citat de raport.

 

2000 - Din cauza secetei din acest an, Romania importa porumb si produse din soia din SUA si Argentina, unde OMG predomina.

Comisia pentru Biosecuritate autorizeaza cultivarea soiei si a cartofului transgenic (Bt), care produce un insecticid care ucide gandacul de Colorado. De asemenea, sunt aprobate pentru testari porumbul si sfecla de zahar MG. Tot in 2000, Romania semneaza Protocolul de Biosecuritate de la Montreal. Semnat de 103 tari si ratificat in 2003 de 44, protocolul permitea tarilor semnatare sa aplice "principiul precautiei", adica sa respinga importurile de OMG pe care le considerau nesigure pentru sanatate. In acelasi an, Romania semneaza protocolul de la Cartagina, prin care se angajeaza sa informeze publicul asupra OMG.

 

2002 - Cartoful Bt nu rezista in culturile romanesti din cauza unor boli. Banca Mondiala finanteaza un proiect prin care gena Bt, brevetata de firma Monsanto, sa fie tranferata unor varietati romanesti de cartof. Proiectul se desfasoara si astazi la Universitatea din Timisoara, cu acordul Ministerului Agriculturii. In acelasi an, legislatia romaneasca privind OMG este armonizata cu cea europeana. Ministerul Mediului devine autoritatea competenta in domeniul OMG, obligata sa consulte si sa informeze publicul in legatura cu deciziile luate.

 

2003 - Apare legea pentru etichetarea produselor care contin peste 1% OMG. Responsabilitatea pentru implementarea acestei legi sta pe umerii a trei institutii: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Sanatatii si al Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Nici una dintre ele nu detine insa mijloacele pentru a o implementa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Istoria OMG in Romania
/actualitate/istoria-omg-in-romania-978846
978846
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.