Justiţia europeană se pronunţă împotriva aderării UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 18 decembrie 2014 50 afişări

Justiţia europeană s-a pronunţat, joi, împotriva aderării UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, însă Bruxellesul şi-a anunţat intenţia de a "continua negocierile".

Cele 28 de state membre UE sunt membre ale Consiliului Europei, format din 47 de ţări, şi au aderat individual la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care permite fiecărui cetăţean să se adreseze Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (CEDO).

UE nu este membră, însă aderarea este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, din 2009. Un acord în acest sens a fost încheiat în aprilie 2013 între Comisia Europeană şi Consiliul Europei. Comisia a cerut ulterior avizul Curţii de Justiţie de la Luxemburg cu privire la compatibilitatea proiectului de acord cu dreptul Uniunii Europene.

Invocând o serie de argumente juridice, Curtea de Justiţie a decis că "proiectul de acord cu privire la aderarea Uniunii Europene la CEDO nu este compatibil cu dispoziţiile dreptului Uniunii".

De asemenea, Curtea constată că "nicio dispoziţie din proiectul de acord nu prevede asigurarea coordonării" între Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta europeană a drepturilor fundamentale.

Totodată, Curtea consideră că abordarea reţinută, "care constă în asimilarea Uniunii Europene unui stat şi rezervarea unui rol identic pentru UE cu cel al oricărei alte părţi contractante, ignoră natura intrinsecă a Uniunii".

"Aderarea UE la Convenţia europeană este o obligaţie juridică", în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, din 2009, a afirmat, în replică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă. "Comisia va analiza în detaliu opinia Curţii de Justiţie, care ridică mai multe întrebări juridice importante", a precizat el. "Comisia va lua toate măsurile necesare în urma consultărilor cu părţile contractante şi cu Parlamentul European", a mai precizat el, fără să anunţe un termen precis în acest sens.

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a intrat în vigoare la 3 decembrie 1953. Aderarea UE la Convenţia europeană, dorită din 1970, nu s-a concretizat până acum, iar Curtea de Justiţie a UE a decis şi în 1996 că nu sunt deţinute competenţele în acest sens de către Comunitatea Europeană.

La rândul său, Comisia Europeană a argumentat că aderarea UE la Convenţie va "finaliza sistemul european de protecţie a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor" şi "va consolida credibilitatea sistemului drepturilor omului şi politica externă a Europei".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
JUSTIŢIE,
/actualitate/justitia-europeana-se-pronunta-impotriva-aderarii-ue-la-conventia-europeana-a-drepturilor-omului-13729214
13729214
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.