KDS2010: pastila care promite pierderea în greutate fără dietă

Postat la 11 septembrie 2023 40 afişări

KDS2010: pastila care promite pierderea în greutate fără dietă

Un medicament care promite să revoluţioneze tratamentul obezităţii este studiat în Coreea de Sud: acţionează la nivel cerebral, fără a fi nevoie să urmezi diete restrictive.

Vom putea mânca orice dorim, fără să ne facem griji că ne îngrăşăm. Un vis pentru mulţi, care într-o zi ar putea deveni realitate datorită unui nou medicament, numit KDS2010. În prezent doar în studii clinice, medicamentul-minune ar putea reprezenta o descoperire în tratamentul obezităţii, o afecţiune care afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume.

Dezvoltat de o echipă de cercetători condusă de C. Justin LEE, directorul Centrului pentru Cogniţie şi Socialitate (CCS) din cadrul Institutului pentru Ştiinţe de bază (IBS) din Daejeon (Coreea de Sud), KDS2010 a arătat rezultate surprinzătoare în testele pe animale, dezvăluie un studiu publicat în revista Nature. „Ne uităm la KDS2010 ca pe un potenţial tratament al generaţiei viitoare pentru obezitate, care poate combate în mod eficient obezitatea fără a suprima apetitul”, explică LEE.

Astrocitele sunt miza

Care este secretul acestui medicament revoluţionar „made in Korea”? Miezul descoperirii se află în astrocite, celule stelate non-neuronale ale creierului, care s-au dovedit a avea un rol crucial în reglarea metabolismului grăsimilor.

Astrocitele interacţionează cu un grup specific de neuroni, cunoscut sub numele de clustere GABRA5. Aceşti neuroni sunt, la rândul lor, conectaţi la ţesutul adipos maro, care este responsabil de producerea de căldură şi, prin urmare, de consumul de energie.

La un model de şoarece obez indus de dietă, cercetătorii au observat o încetinire semnificativă a activităţii acestor neuroni. Iar atunci când activitatea GABRA5 a fost inhibată, a existat o reducere a producţiei de căldură în ţesutul adipos maro, ducând la acumularea de grăsime şi creşterea în greutate.

Astrocitele din creier încep să producă o enzimă numită MAO-B (Monoaminoxidază B), care joacă un rol crucial în metabolismul neurotransmiţătorilor şi care produce cantităţi mari de GABA, care la rândul său inhibă neuronii GABRA5.

Prin suprimarea genei MAO-B în astrocite, cercetătorii au reuşit să inverseze această inhibare, permiţând o producţie mai mare de căldură în ţesutul adipos maro şi, prin urmare, pierderea în greutate.

Pastila de slăbit care nu afectează apetitul

Medicamentul anti-obezitate KDS2010 acţionează ca un inhibitor (selectiv şi reversibil) al MAO-B. În testele pe şoarecele obez, medicamentul a demonstrat o reducere substanţială a acumulării de grăsime şi a greutăţii, fără niciun impact asupra cantităţii de alimente ingerate. Acest lucru confirmă faptul că enzima MAO-B din astrocite poate fi o ţintă eficientă pentru tratarea obezităţii, fără a afecta pofta de mâncare.

Descoperirea rolului astrocitelor şi al GABRA5 în creier reprezintă un progres semnificativ în înţelegerea şi tratamentul obezităţii. „Tratamentele anterioare pentru obezitate s-au concentrat în principal pe mecanismele neuronale legate de reglarea apetitului”, subliniază un cercetător.

„Acum, odată cu introducerea KDS2010, avem o cale nouă şi promiţătoare de explorat în tratamentul acestei boli globale”. Deşi medicamentul este încă în faza experimentală şi, prin urmare, va dura ceva timp până să ajungă pe piaţă, cercetătorii sunt optimişti că, odată cu apariţia KDS2010, viitorul tratamentului obezităţii ar putea fi mult mai uşor, oferind speranţă milioanelor de oameni care suferă de aceasta.

Chiar dacă apar unele îndoieli. Una dintre ele ar fi implicaţiile pentru sănătate ale unui tratament care ne permite să slăbim fără restricţii alimentare, indiferent de starea noastră generală de sănătate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dieta,
greutate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.