La ce îi folosesc Ucrainei banii de la FMI
Plăţile aferente datoriei externe a Ucrainei s-au cifrat în aprilie la numai 790 mil. dolari, din care 650 mil. dolari reprezintă datorii vechi către FMI, însă plăţile scadente cresc în mai la 1,02 mld. euro, tot către FMI - ceea ce, conform analiştilor Credit Agricole, subliniază importanţa noului credit acordat de FMI, în condiţiile în care criza politică de la Kiev a încetinit considerabil îndatorarea de pe piaţa internă.
Drept condiţie pentru primirea creditului de la FMI, Kievul s-a obligat să majoreze tarifele la gaze pentru consumatorii casnici cu 56%, din 8 mai, şi cele la energia termică de la 1 iulie cu 40%. Guvernul interimar s-a obligat şi să acorde subvenţii pentru plata utilităţilor de către circa 27% din totalul gospodăriilor, estimate ca fiind incapabile să suporte costul majorărilor de tarife.
O parte din banii de la FMI vor fi folosiţi pentru plata gazului către Gazprom, datorie al cărei cuantum a urcat la 3,5 mld. dolari după ce Gazprom a scumpit gazul cu 81% la 1 aprilie, anulând vechea politică de discounturi, şi a început să ceară plata anticipată pentru livrări, ca garanţie că nu va rămâne cu gazele livrate şi neachitate.
Oficialii companiei ruseşti au anunţat că dacă Ucraina nu începe să-şi achite datoriile restante din urmă şi nu plăteşte până la 31 mai datoria pentru livrările pe iunie, va reduce furnizarea gazelor. În schimb, dacă Ucraina începe să plătească, Gazprom rămâne dispus să ofere din nou anumite reduceri de preţ, cu ocazia negocierilor care vor avea loc în perioada 16-19 mai.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro