Lista bancilor care au anuntat pana acum ca se implica in programul de finantare a Greciei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 iulie 2011 20 afişări

Institutul International de Finante, cea mai mare asociatie de banci si institutii financiare din lume, a facut cunoscuta lista bancilor care si-au anuntat pana acum implicarea in programul de finantare a Greciei pentru urmatorii trei ani, in valoare de 159 de miliarde de euro.

Liderii europeni au convenit in aceasta saptamana termenii noului acord de imprumut multilateral pentru Grecia, in virtutea caruia tara va beneficia de 159 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, din care circa 50 de miliarde vor fi contributie a creditorilor privati ai tarii, prin rostogoliri de datorii si cumparari de titluri noi de datorie elena, iar 109 miliarde vor reprezenta contributia statelor zonei euro si a FMI.

Institutul International de Finante (IIF), care a condus negocierile cu bancile si companiile de asigurari detinatoare de creante in Grecia, estimeaza ca daca pana la 90% dintre detinatorii de obligatiuni elene se vor implica in acest program, atunci contributia lor ar putea ajunge la 54 de miliarde de euro pana in 2014 si la 135 de miliarde pana in 2020.

Conform IIF, lista institutiilor financiare participante este pana la ora actuala urmatoarea:

Grecia
Alpha Bank
National Bank of Greece
EFG Eurobank Ergasias

Cipru
Hellenic Bank
Bank of Cyprus

Germania
Allianz
Munich Re
Deutsche Bank
Commerzbank
Bayern LB

Franta
AXA
BNP Paribas
Societe Generale

Elvetia
Swiss Credit Suisse
Swiss Re
Zurich Financial

Spania
BBVA

Turcia
AK Bank

Marea Britanie
HSBC
Standard Chartered

Italia
Generali
Intesa Sanpaolo

Olanda
ING

Suedia
SEB

Belgia
Dexia

Canada
Scotiabank

Coreea de Sud
KB Financial Group

Peru
Banco de Credito de Peru

Kuweit
National Bank of Kuwait.

"Ne asteptam ca numarul institutiilor financiare care sustin programul sa creasca, pe masura ce variantele de implicare disponibile vor fi mai bine cunoscute", afirma IIF intr-un comunicat.

Creditorii privati ai Greciei vor avea de optat intre trei formule de preschimbare a obligatiunilor elene din portofoliu care ajung la scadenta pana la finele lui 2019 cu altele noi (cu scadente noi, de 15 sau 30 de ani) si un plan de rostogolire a obligatiunilor detinute, cu durate si dobanzi diferite. In medie, investitorii privati isi vor asuma o pierdere de 21% din valoarea actuala a detinerilor de obligatiuni elene.

In cazul preschimbarii obligatiunilor, operatiunea va avea loc in urmatoarele luni, iar dobanzile vor porni de la 4% pe an si vor putea ajunge la 5,5% in urmatorii zece ani, daca valoarea obligatiunilor ramane neschimbata, iar daca valoarea titlurilor noi va fi redusa cu 20%, investitorii vor putea cere in compensatie dobanzi intre 5,9% si 6,8%. Acordul va fi conditionat de angajamentul Greciei de a reinvesti o parte din contravaloarea noilor obligatiuni sau a celor rostogolite in obligatiuni ale zonei euro cu rating AAA, care vor servi drept garantii contra incapacitatii de plata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lista-bancilor-care-au-anuntat-pana-acum-ca-se-implica-in-programul-de-finantare-a-greciei-8521370
8521370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.