Lumea a depăşit pentru prima dată obiectivul de încălzire globală de 1,5°C în 2024. Datele privind cel mai cald an stârnesc temeri că schimbările climatice se accelerează mai rapid decât se preconiza
Lumea a depăşit pentru prima dată pragul de încălzire de 1,5°C anul trecut, au declarat agenţii internaţionale de top, pe fondul unui salt „extraordinar” al temperaturii medii globale, care a stârnit temeri că schimbările climatice se accelerează mai repede decât era de aşteptat, scrie FT.
Agenţia europeană de observaţie Copernicus a confirmat vineri că 2024 a fost cel mai cald an din istorie, cu temperaturi medii la suprafaţă cu 1,6°C peste nivelurile preindustriale, după ce emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nou record.
A fost primul an calendaristic în care temperaturile medii au depăşit ţinta Acordului de la Paris din 2015, care urmăreşte limitarea încălzirii globale la mult sub 2°C şi, de preferinţă, la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
„Sincer, rămân fără metafore pentru a explica încălzirea pe care o observăm”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus.
El a adăugat că seria de dezastre climatice de anul trecut — de la inundaţii la valuri de căldură — nu a fost o anomalie statistică, ci a fost în mod clar legată de schimbările climatice cauzate de creşterea nivelului de dioxid de carbon şi metan.
Copernicus a declarat că anii din 2015 până în 2024 au fost cei mai calzi 10 ani din istorie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro