Mazăre anunţă, la jumătatea campaniei electorale, creşterea subvenţiei la căldură, doar pentru 2014
Primarul Radu Mazăre a anunţat că a crescut cu 10% subvenţia la încălzire şi că vor fi mai mulţi beneficiari, el spunând că facilităţile sunt valabile doar în 2014 şi că depind de acţiunile pe care primăria le va primi în Portul Constanţa, deşi legea în acest sens a fost declarată neconstituţională.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, luni, la finalul şedinţei Consiliului Local, că persoanele care primeau subvenţie până acum vor plăti cu 10 la sută mai puţin pentru căldură în 2014, iar acestora li se adaugă de acum şi cei care câştigă 1.800 de lei pe membru de familie sau 2.100 de lei pentru persoanele singure.
“Discutăm numai despre subvenţia din 2014, ca să fie clar, noiembrie şi decembrie, când factura la încălzire o să scadă cu 10 la sută pentru cei care sunt persoane singure şi au venit de până în 2.100 de lei şi pentru familiile care au venitul pe membru de familie până în 1.800 de lei”, a afirmat Radu Mazăre.
El a susţinut că decizia rămânerii acestei subvenţii sau chiar a creşterii în 2015 depinde de acţiunile pe care municipiul Constanţa le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
“Despre ce se va întâmpla anul viitor depinde de foarte multe lucruri. Ştiţi că PNL şi PDL au atacat şi au şi obţinut la Curtea Constituţională anularea legii prin care Consiliul Local are 20 la sută din port, bani de unde şi acordăm subvenţii. Au obţinut această anulare pe motiv că legea a fost prost făcută pentru că în ea scria că se dau procentele către Consiliul Local, şi nu către municipiul Constanţa, o chichiţă. Noi putem să dăm subvenţia anul ăsta pentru că am încasat dividendele pe anul trecut, pe 2013, dar la anul nu vom mai avea ce încasa pentru anul 2014, ca atare va trebui să diminuăm bugetul să vedem unde umblăm, inclusiv la subvenţie”, a susţinut primarul Constanţei.
El a mai spus că Parlamentul poate modifica legea respectivă în 45 de zile, aşa cum a precizat Curtea Constituţională că este necesar, dar că doreşte ca, în loc de 20 la sută din acţiuni, municipalitatea să primească 33 la sută din acţiuni.
“În 45 de zile Parlamenteul poate modifica să spună că cei 20 la sută revin municipiului, şi nu Consiliului Local. Pot să facă în 45 de zile să treacă acolo şi că municipiul va deţine 33 la sută, nu 20 la sută, numai că această lege trebuie votată de Parlament dacă noi, PSD, mai avem majoritate acolo şi dacă preşedintele României, care va fi, o să o promulge. Dacă va fi cel al ACL, categoric uitaţi şi de ce am avut până acum”, a afirmat primarul Constanţei.
El a mai spus că va avea o discuţie şi cu premierul Victor Ponta, pentru ca municipiul Constanţa să primească 33 la sută din acţiunile de la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa: “O să am o discuţie să văd dacă în reformularea legii o să trecem 20 la sută sau 33 la sută. Dacă mă întrebaţi pe mine, probabil 33 la sută o să trecem. Zilele astea merg eu la Bucureşti ca să discut. El o să vină în Constanţa între tururi”.
Primarul Constanţei a mai susţinut că în cazul în care municipiul va primi 33 la sută din acţiunile APMC, atunci, pe lângă această reducere de 10 la sută la factură pentru persoanele subvenţionate în 2015, se va adăuga încă una de 15 la sută. Dacă însă municipiul Constanţa nu va mai primi nici cele 20 la sută din acţiuni pe care le deţinea la port, atunci reducerea de 10 la sută va dispărea în 2015, urmând să rămână reducerile acordate în iarna trecută.
Costul unei gigacalorii în municipiul Constanţa este de 358, 54 de lei. Această sumă este plătită integral doar de către persoanele cu venituri pe membru de familie peste 1.800 de lei sau 2.100 de lei pentru persoanele singure, ceilalţi primind diverse subvenţii, în funcţie de venituri.
Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţională trecerea la Consiliul Local Constanţa a unui pachet de peste 1,3 milioane de acţiunile deţinute de stat la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, ceea ce reprezintă 20% din capitalul social.
CC a admis astfel excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului cu privire la dispoziţiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.
Avocatul Poporului arăta, în sesizare, că prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de articolul 136, alineatul 2 din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.
În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare câte 20% din capital.
Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.
Premierul Victor Ponta declara, în 12 august, că transferul de acţiuni de la Portul Constanţa la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfârşit.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro