Ministerul Justiţiei: Deţinuţii fără mijloace financiare, scutiţi de taxa de timbru pentru acte de identitate - proiect
Persoanele care sunt reţinute, arestate, condamnate la închisoare, internate într-un centru educativ sau de detenţie şi nu au mijloace financiare vor fi scutite de plata taxelor extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de MJ.
Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru completarea articolului 5 alineatul (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru.
Conform documentului citat, la alineaul 1 al articolului 5 din Legea 117/1999 care reglementează situaţiile de scutire de la plata taxei extrajudiciare de timbru după litera h) se introduce litera h1), cu următorul cuprins: „h1) eliberarea actelor de identitate persoanelor reţinute, arestate, condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă sau aflate în executarea măsurii educative a internării într-un centru educativ sau de detenţie care nu au asemenea acte sau a căror valabilitate este expirată şi care nu dispun de mijloace financiare”.
"Având în vedere situaţia de excepţie a persoanelor private de libertate reglementată în art. 41 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, prevederile art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013, precum şi faptul că multe persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare în cont pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberării actelor de identitate (cheltuieli de producere şi eliberare, taxa extrajudiciară de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărţilor de identitate ş.a.) se impune iniţierea unor demersuri de către autorităţile şi instituţiile competente ale statului, prin care să se soluţioneze problematica intrării în legalitate a tuturor persoanelor aflate în custodie, cu acte de identitate expirate", se arată în expunerea de motive.
Potrivit MJ, dintre cei 30.192 de deţinuţi aflaţi în unităţile penitenciare, la 29 decembrie 2014, au fost identificate 5.709 de persoane fără acte de identitate sau ale căror acte de identitate au expirat.
Totodată, numărul persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare în cont, aflându-se în imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate, este 3.775.
Costurile totale necesare eliberării actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42.595 de lei.
De asemenea, din cele 25.447 de persoane private de libertate cu drept de vot, 3.521 nu aveau acte de identitate sau aveau acte de identitate a căror valabilitate era expirată.
Costurile la care se ridică eliberarea actelor de identitate pentru deţinuţii din penitenciare care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare în cont sunt estimate la 29.087 de lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro