Ministrul cercetării face apel la calm după seria de microcutremure din judeţul Galaţi
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, face un apel la calm către locuitorii aflaţi în aria de activitate seismică din Izvoarele, judeţul Galaţi.
"Activitatea seismică are un nivel scăzut, iar frecvenţa de producere este mică. Practic, magnitudini ale seismelor sub 2 Richter nu indică o îngrijorare privind zona Izvoarele, dar cu toate acestea situaţia este sub control şi permanent monitorizată de specialişti", declară ministrul Mihnea Costoiu.
Între 10 şi 20 septembrie, în judeţul Galaţi au fost înregistrate 10 cutremure cu magnitudini între 1 şi 1,8 grade Richter. Conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), acceleraţia maximă înregistrată la cutremurul de 1,8 grade Richter din data de 18 septembrie a fost de 1.84 cm/s2, ceea ce corespunde unei intensităţi de II-III grade pe scara Mercalli, se arată în comunicatul ministrului Costoiu.
La o intensitate de gradul II, cutremurul este slab, de regulă fiind simţit de puţine persoane, în special de persoanele aflate la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce la o intensitate de gradul III, cutremurul este perceptibil, fiind simţit în interiorul clădirilor şi mai pronunţat la etajele superioare. De asemenea, durata unui astfel de cutremur poate fi apreciată.
Ministrul cercetării menţionează că şi până în data de 10 septembrie s-au produs cutremure în zona Galaţi, dar nu au fost simţite la nivelul populaţiei. Acestea s-au produs cu o frecvenţă şi de 5-6 zile între ele, înregistrându-se magnitudini mai mici de 2 grade Richter.
"Activitatea seismică înregistrată până în prezent se incadrează într-un regim normal pentru seismicitatea zonei. Localizarea cutremurelor indică un aliniament orientat NE-SV de-a lungul unui sistem de falii active cunoscute în zonă, cu adâncimi focale situate între 1 şi 10 km. Cutremurele produse in zona Galati sunt de natura tectonică, iar din analiza datelor existente nu reiese o influenţă notabilă a altor factori (inundaţii, exploatări de petrol)", se arată într-un comunicat al INFP.
"Este de menţionat faptul că zona seismică Galaţi are o activitate seismică proprie care depinde de tectonica locală, dar este şi sub influenţa seismicităţii zonei Vrancea care domină hazardul seismic al teritoriului României", arată INFP.
INFP precizează că efectele constatate in cazul cutremurelor produse în zona Galaţi sunt puse pe seama următorilor factori: efecte locale de amplificare a undelor seismice datorită condiţiilor solului; efecte de amplificare locală datorită topografiei; efecte macroseismice cumulate, prin acţiunea repetată a undelor seismice; calitatea precară a unor case. În concluzie, INFP consideră că activitatea seismică din zonă are un regim normal.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro