Modificări în acordarea concediilor medicale ale persoanelor fără venituri

Autor: Petru Mazilu Postat la 30 iunie 2021 104 afişări

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă care aduce modificări în calculul concediilor medicale ale persoanelor fără venituri. Autorităţile susţin că astfel nu scad indemnizaţiile şi se modifică doar plafonul maxim până la care se pot asigura persoanele fără venituri.

Modificări în acordarea concediilor medicale ale persoanelor fără venituri

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale, precum şi pentru modificarea art. 299 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Modificările îi vizează pe românii fără venituri. Practic, se schimbă baza lunară de la care se calculează suma acoperită în cazul unui concediu medical. Ei vor fi acoperiţi în limita valorică a trei salarii minime brute pe ţară, şi nu 12 salarii ca până în prezent.

Excepţie este în cazul concediilor de maternitate care au dreptul tot la 12 salarii minime brute pe ţară garantate în plată.

Ordonanţa de Urgenţă mai stabileşte că asiguraţii au dreptul la concedii pentru îngrijirea copilului cu probleme medicale până la 18 ani, nu până la 16 ani, aşa cum a fost până în prezent.

O altă modificare îi vizează pe românii care se deplasează în zone cu epidemii. Când revin în ţară şi intră în carantină, aceştia vor avea indemnizaţie doar cinci zile, nu 14 zile, aşa cum a fost până acum.

„Este o măsură de responsabilizare, statul plăteşte 14 zile oricui se întoarce dintr-o zonă de carantină... dacă ştie că se expune unui risc, la întoarcere cuantumul scade pentru a descuraja un comportament de călătorie”, a explicat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Noua OUG prevede şi amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 11.000 de lei, în funcţie de abaterea descoperită.

Modificările au fost făcute pentru echilibrarea bugetului, iar impactul bugetar urmează să fie stabilit. Vechile reglementări au fost stabilite în 2017 când salariul minim era 1.450 de lei. În prezent salariul minim este 2.300 de lei. Mii de persoane vor fi afectate de noua ordonanţă a Guvernului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oug,
concedii medicale,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.