Nagasaki cere abolirea armelor nucleare la 70 de ani de la bombardamentul atomic american
Oraşul Nagasaki a marcat duminică 70 de ani de când a fost bombardat atomic prin îndemnuri la abolirea armelor nucleare şi oprirea eforutilor Guvernului Shinzo Abe de a slăbi restricţiile impuse armatei japoneze, relatează AP în pagina electronică.
Un reprezentant al supravieţuitorilor catastrofei a declarat în cadrul ceremoniei anuale, la care asista inclusiv premierul Shinzo Abe, că legislaţia în domeniul securităţii introdusă de către Guvernul condus de acesta este contrară dorinţei supravieţuitorilor tragediei şi "va conduce la război".
"Nu putem accepta acest lucru", a subliniat Sumiteru Taniguchi, în vârstă de 86 de ani, după ce a descris în termeni şocanţi suferinţa şi modul în care au murit alţi oameni în atacul atomic de pe 9 august 1945 asupra oraşului Nagasaki.
Reprezentanţi din 75 de ţări, inclusiv ambasadorul Statelelor Unite Caroline Kennedy, s-au aflat printre persoanele care s-au reunit sub un baldachin alb, înalt, care să le protejeze de cele 31 de grade Celsius, duminică dimineaţa, în Parcul Păcii din oraş.
Un clopot a răsunat, iar participanţii au păstrat un moment de tăcere la ora locală 11.02 (5.02, ora României), momentul în care un bombardier american de tip B-92 a largat bomba atomică, omorând peste 70.000 de persoane şi determinând Japonia să capituleze, ceea ce a condus la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Prima bombă atomică, largată la Hiroshima, cu trei zile mai înainte, a ucis aproximativ 140.000 de persoane.
Proiectele legislative ale lui Abe în domeniul securităţii, despre care afirmă că sunt necesare pentru a consolida capacităţile de disuasiune ale Japoniei în faţa ameninţărilor tot mai puternice din regiune, se lovesc de o opoziţie publică rigidă. Aceste proiecte modifică limitările de natură constituţională care reduc armata la autoapărare, permiţând forţelor japoneze să apere aliaţi în circumstanţe limitate.
Primarul oraşului Nagasaki Tomihisa Taue a evocat, în faţa participanţilor la ceremonie, "neliniştea generalizată" în legătură cu aceste proiecte, care au trecut de Camera inferioară a Parlamentului şi se află în prezent în Senat.
"Îndemn Guvernul Japoniei să asculte aceste voci şi să liniştească îngrijorările", a declarat Taue.
Secretarului general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat într-un mesaj, la fel ca Taue şi alţii, la abolirea armamentului nuclear.
"Mă alătur din toată inima acestui îndemn de raliere la nivel mondial: fără alte Nagasaki, fără alte Hiroshime", este citat spunând Ban Ki-moon în mesajul citit de către Kim Won-soo, Înaltul Reprezentant ONU pentru Dezarmare.
Shinzo Abe a promis, într-o scurtă alocuţiune, că Japonia, singura ţară care a cunoscut experienţa atacurilor nucleare, va căuta să joace un rol de prim-plan în dezarmarea nucleară a lumii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro