Bogaţii tot bogaţi. Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă, tocmai a tăiat bonusurile de 2 dolari pe oră pe care le oferise angajaţilor care au muncit pe perioada pandemiei

Autor: Andra Stroe Postat la 04 iunie 2020 3916 afişări

Bogaţii tot bogaţi. Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă, tocmai a tăiat bonusurile de 2 dolari pe oră pe care le oferise angajaţilor care au muncit pe perioada pandemiei

Pandemia de coronavirus nu s-a terminat, însă Amazon a eliminat săptămâna aceasta câteva dintre stimulentele pe care le-a introdus pentru a încuraja cei 250.000 de angajaţi ai depozitului să vină în muncă.

Gigantul s-a străduit iniţial să facă faţă unei creşteri bruşte a comenzilor online venite pe fondul blocajelor impuse din cauza răspândirii coronavirusului în întreaga lume, în timpul primului trimestru compania anunţând că a înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor din ultimii trei ani. Acum, pe măsură ce lucrurile revin la normal, compania a relaxat politicile introduse la începutul anului pentru protecţia angajaţilor, care se plâng însă că virusul contină să se răspândească în depozitele Amazon din Europa şi SUA, scrie Business Insider.

Luni, Amazon a eliminat una dintre politicile implementate pentru a recompensa angajaţii care au continuat să lucreze în timpul crizei – majorarea salariilor cu 2 dolari pe oră. Măsura a fost din start una temporară, iar compania a anunţat în luna mai că majorarea salarială va fi retrasă la sfârşitul lunii. În aprilie, compania a eliminat o altă măsură, prin care le permitea angajaţilor să stea acasă dacă nu se simţeau în siguranţă venind la muncă – o decizie excepţională, ţinând cont de unele declaraţii anterioare ale angajaţilor, potrivit cărora persoanele care depăşeau limita anuală de 80 de ore de concediu neplătit erau concediate.

SUA rămâne una dintre ţările cele mai afectate la nivel global de pandemie, cu peste 1,8 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 şi peste 105.000 de decese. În timp ce rata de creştere a virusului pare să se fi stabilizat, experţii au avertizat că încă se mai pot ivi focare de dimensiuni mai mici în toată ţara.

La jumătatea lunii mai, opt angajaţi Amazon au murit, iar peste 100 de depozite au confirmat cazuri de coronavirus. Compania a refuzat în mod constant să publice cifre oficiale despre numărul exact de angajaţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19. Business Insider a vorbit cu şase angajaţi ai companiei despre revenirea la plata normală în condiţii anormale. Toţi au solicitat anonimatul, temându-se de represalii din partea companiei. Câţiva lucrători din depozitele Amazon care au discutat cu Business Insider au declarat că reducerea salariilor nu va face mare diferenţă în ceea ce priveşte mijloacele lor de trai, cei 2 dolari representând doar o creştere mica, un total de 80 de dolari în plus pe săptămână pentru un program de 40 de ore. Plata iniţială era de 15 dolari pe oră.

„Cei 2 dolari pe oră nu vor avea prea mult efect asupra vieţii mele – găsesc această măsură chiar amuzantă. Dar sunt alţii pentru care cei 80 de dolari fac diferenţa, ar trebui să li se crească salariile, nu să se scoată această majorare”, a spus un angajat din New Jersey. „Mă omoară faptul că reprezentanţilor companiei nu le pasă de faptul că o tăiere salarială îţi afectează moralul”, a spus un alt angajat, din Carolina de Sud. Tot el a declarat că, dacă Amazon ar fi închis depozitele pentru a-şi proteja personalul, angajaţii ar fi fost eligibili să solicite şomajul şi că acest lucru ar fi putut însemna mai multe venituri, având în vedere impulsul de 600 de dolari la şomaj, introdus în aprilie de statul american.

Această măsură se va încheia în iulie dar, în acest moment, aproximativ jumătate din angajaţii din SUA pot câştiga mai mult în şomaj decât din salariile obişnuite. „Aproape toată lumea este foarte dezamăgită şi supărată. Ne dorim plata (suplimentară – n. red.) până când nu va trebui să mai purtăm măşti”, susţine un alt angajat, din Indiana, în depozitul în care acesta lucrează fiind acum peste 30 de cazuri confirmate.

Amazon a introdus o politică care impunea angajaţilor să poarte măşti pentru a lucra în aprilie, deşi a avertizat că numărul acestora este „limitat”.

O purtătoare de cuvânt a companiei a spus că purtarea măştilor a fost recomandată de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor. „Pentru a mulţumi angajaţilor şi pentru a satisface numărul crescut de comenzi din partea clienţilor, am plătit echipei şi partenerilor noştri aproape 800 de milioane de dolari în plus de când a început epidemia de COVID-19", a spus ea. „Odată cu stabilizarea cererii, ne-am întors la salariul iniţial de 15 dolari pe oră. Suntem mândri că salariul nostru minim este mai mare decât ceea ce oferă majoritatea retailerilor chiar şi după creşterea temporară din ultimele luni. Sperăm că pe termen lung îşi vor aduce plata minimă mai aproape de a noastră", a adăugat reprezentanta Amazon.

Însă, pentru unii, pericolul din depozite este încă prezent, iar lipsa comunicării din partea conducerii îi face să se teamă că nivelul de nesiguranţă ar putea fi mai mare decât ştiau.

Pentru a ţine pasul cu cererea, Amazon a angajat circa 175.000 de muncitori, iar în unele locaţii acest proces pare să continue. Un muncitor din Marea Britanie a declarat că depozitul lor încă recrutează muncitori cu contract temporar.

În paralel, averea CEO-ului Amazon, Jeff Bezos, continuă să urce. Conform indicelui Bloomberg Billionaires, Bezos a adăugat 32 miliarde de dolari la averea sa din ianuarie până în prezent, aceasta ajungând acum să valoreze 149 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
crestere,
amazon

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.