O jucărie pe care toţi copiii încearcă s-o strice: ciocănelul justiţiei
În lipsa certurilor deschise dintre preşedinte şi premier, interzise prin acordul de coabitare, tensiunile din sistem s-au concentrat surprinzător de intens în justiţie, având ca miză desemnarea noilor procurori-şefi de la Parchetul ICCJ şi DNA.
Părţile sunt cunoscute - de o parte "băsiştii" (majoritatea CSM şi actuala conducere interimară a PICCJ şi a DNA), de cealaltă parte "antibăsiştii" (Ministerul Justiţiei, Asociaţia Magistraţilor - AMR, Uniunea Naţională a Judecătorilor - UNJR). Cum scopul USL e să-i schimbe pe susşinătorii lui Traian Băsescu din sistem, iar desemnarea procurorilor-şefi ai PICCJ şi DNA depinde de propunerile ministrului justiţiei, pentru care CSM dă numai un aviz consultativ, preşedintele Traian Băsescu a sugerat o revenire la legislaţia veche, când propunerile pentru procurorii-şefi erau făcute de CSM, nu de ministrul justiţiei. Legislaţia a fost schimbată de ministrul Monica Macovei în 2005, când CSM era "antibăsist", iar schimbarea a fost recunoscută ca atare de UE şi de CCR.
Ca să se protejeze acum de o schimbare a schimbării, USL a încercat promovarea unor "antibăsişti" la CSM. Numai că la alegerile de la CSM a fost votată în fruntea instituţiei Oana Schmidt-Hăineală, fosta vicepreşedintă, iar pentru vicepreşedinţie şi-au depus candidatura fosta preşedintă, Alina Ghica, şi Cristi Dănileţ - una peste alta, trei "băsişti". Ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, AMR şi UNJR au contestat votul, pe motiv că Hăineală e procuror, nu judecător (deşi legea permite alegerea unui procuror ca şef al CSM), iar facţiunea "antibăsistă" din CSM, în frunte cu fostul preşedinte Horatius Dumbravă, a încercat să provoace, fără succes, o repetare a procedurii de vot.
AMR şi UNJR, alături de câteva Curţi de Apel, au iniţiat revocarea din CSM a lui Ghica şi Dănileţ, fără a se mai obosi să explice de ce, iar Curtea de Apel Bucureşti, enervată de manevrele facţiunii "antibăsiste" din CSM, a decis să ceară revocarea întregului CSM, ca să pună capăt scandalului. E greu de spus însă cum ar putea fi readus CSM la normalitatea dinainte de izbucnirea acestui prelungit conflict.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro