Oficiali din cele două Corei se întâlnesc într-o încercare de calmare a tensiunilor

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 22 august 2015 37 afişări

Consilieri de rang înalt ai liderilor de la Phenian şi Seul urmează să se întâlnească sâmbătă în satul de frontieră Panmunjom, a anunţat Seulul, alimentând speranţa unei ieşiri din impasul care a adus cele două ţări în pragul unui conflict militar, relatează Reuters în pagina electronică.

Întâlnirea urmează să aibă loc după ce Coreea de Nord a dat un ultimatum prin care cere Coreei de Sud să oprească difuzoarele prin care difuzează mesaje de propagandă de-a lungul liniei de demarcaţie, ameninţând că altfel va trece la acţiuni militare.

Consilierul pentru probleme de Securitate Naţională al preşedintei sud-coreeană Park Geun-hye şi ministrul sud-coreean al Unificării urmează să se întâlnească cu Hwang Pyong-so, consilierul militar cu cel mai înalt rang al liderului nord-coreean Kim Jong-un, şi un oficial de rang înalt însărcinat cu Afaceri Intercoreene la ora locală 6.00 (12.00, ora României), a anunţat Casa Albastră.

"Sudul şi Nordul au convenit asupra unui contact în legătură cu situaţia în curs din relaţiile dintre Sud şi Nord, la ora noastră 6.00, la Panmunjom", a declarat Kim Kyou-hyun, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională de la Casa Albastră, într-o scurtă conferinţă televizată.

Phenianul a propus iniţial o întâlnire pentru vineri, iar Seulul a propus ca aceasta să aibă loc sâmbătă, căutând să obţină participarea lui Hwang Pyong-so, a precizat Kim Kyou-hyun. El a încheiat conferinţa fără să accepte întrebări.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat în urma unui schimb de tiruri de artilerie, joi, declanşând îndemnuri la calm din partea ONU, Statelor Unite şi Chinei, aliatul Coreei de Nord.

Coreea de Nord - care se află tehnic în război cu Coreea de Sud după ce Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace - a declarat o "cvasi-stare de război" în zonele aflate în prima linie şi a dat Seulului un ultimatum să oprească difuzarea de mesaje de propagandă prin difuzoare instalate de-a lungul liniei de demarcaţie.

"Situaţia din Peninsula Coreea este acum în pragul unui război, din cauza provocărilor iresponsabile ale adepţilor militari sud-coreeni ai războiului", acuza, anterior, agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA.

Seulul a anunţat că va continua să transmită mesaje de propagandă dacă Phenianul nu îşi asumă responsabilitatea pentru exploziile minelor de teren, luna aceasta, în zona demilitarizată (DMZ), care au rănit doi militari sud-coreeni. Regimul stalinist dezminte că a instalat minele.

Adjunctul ministrului sud-coreean al Apărării Baek Seung-joo a declarat vineri că Guvernul său se aşteaptă ca nord-coreenii să deschidă focul asupra a aproximativ 11 locuri în care sud-coreeni au instalat difuzoare.

Statele Unite, care au 28.500 de oameni în baze militare în Coreea de Sud, au anunţat vineri că au reluat exerciţiile militare comune anuale, după o întrerupere temporară, în care s-au coordonat cu Seulul asupra bombardamentului Phenianului.

Exerciţiile - Ulchi Freedom Guardian - au început luni şi urmează să se încheie vinerea viitoare. Phenianul condamnă în mod regulat manevrele drept o pregătire de război.

Câte patru avioane de vânătoare sud-coreene şi americane au survolat sâmbătă Sudul, a declarat telefonic pentru Reuters un oficial din cadrul Biroului sud-coreean al Statului Major Comun.

Generalul american Martin Dempsey a reafirmat angajamentul Washingtonului de a apăra Coreea de Sud, într-o convorbire telefonică cu omologul său, şeful Statului Major Interarme sud-coreean, a anunţat partea sud-coreeană.

Cele două Corei au proferat frecvent ameninţări una la adresa celeilalte, iar zeci de militari au fost ucişi în confruntări armate - de-a lungul anilor -, însă cele două părţi nu au intrat în război. Unii analişti se aşteaptă ca această criză să se calmeze.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt practic îngheţate după scufundarea unei nave de război sud-coreene, soldate cu zeci morţi, în 2010. Phenianul neagă orice implicare.

Coreea de Sud a început să critice extrem de dur mesajele de propagandă nord-coreene în DMZ pe 10 august, reluând o tactică la care ambele părţi renunţaseră în 2004, la câteva zile de la incidentul minelor de teren.

Coreea de Nord a reluat difuzarea luni şi joi, potrivit Seulului, şi a tras patru obuze de artilerie către Coreea de Sud, aparent în semn de protest. Sudul a ripostat cu 29 de tiruri de artilerie. Phenianul a acuzat Seulul că a inventat un pretext pentru a trage asupra Coreei de Nord.

Niciuna dintre părţi nu a raportat victime sau pagube.

Coreei de Nord i-au fost impuse sancţiuni de către ONU şi Statele Unite, din cauza unor teste nucleare şi de rachete. Phenianul consideră aceste măsuri un atac la adresa dreptului său suveran de a se apăra.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COREEA DE SUD,
DIPLOMAŢIE,
COREEA DE NORD
/actualitate/oficiali-din-cele-doua-corei-se-intalnesc-intr-o-incercare-de-calmare-a-tensiunilor-14684352
14684352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.