Opinie Iulian Anghel, ZF: Germania a ales. Europa a câştigat. America a pierdut

Autor: Iulian Anghel Postat la 24 februarie 2025 9 afişări

Opinie Iulian Anghel, ZF: Germania a ales. Europa a câştigat. America a pierdut

Intervenţia neruşinată a Americii lui Trump în alegerile din Germania a eşuat.

Pe internet circulă un clip în care câteva/câţiva fete şi băieţi cântă şi-şi arată degetul mijlociu şi spun explicit “...Elon Musk”.

Ştim azi semnificaţia acestui gest. Este vechi de mii de ani, latinii îl numeau “digitus impudicus.” – un gest menit să jignească pe cineva. Dar latinii s-au dus, pentru secole istoria a murit. Însă...

Acest gest a redevenit faimos şi acum universal după un război între francezi şi englezi, acum câteva sute de ani. Englezii aveau arcaşi foarte buni, iar ei întindeau coarda arcului cu degetul din mijloc, când slobozeau săgeata. Când arcaşii englezi cădeau prizonieri, francezii nu-i omorau pentru că şi atunci se făceau schimburi de prizonieri, dar le tăiau degetul din mijloc al mâinii drepte, cel cu care slobozeau săgeata. Iar englezii, în gest de sfidare, le arătau francezii degetul din mijloc. Acest gest a revenit, deci, şi este azi mai actual decât oricând, ştimi azi cu toţii ce înseamnă.

Bucuria, altfel nu ştiu s-o numesc, a tinerilor germani de a-i arăta degetul mijlociu lui Elon Musk are o noimă. Oricât de mult s-au străduit americanii să îndrepte Germania spre extrema dreaptă  - extrem de ciudată, dacă nu şocantă, alegere -, îndemnul repetat a lui Elon Musk de a-i îndemna pe germani să voteze cu Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreaptă care vrea ieşirea ţării din UE, a avut un rezultat contrar.

De ce urăşte SUA lui Mask şi Tramp atât de mult Europa, încât să vrea să o distrugă? 

Germanii au ieşit masiv la vot – 84% din cei cu drept de vot au fost la urne. AfD a obţinut, e adevărat, 20% din voturi. Alice Weidel, şefa partidului, se mândreşte că acesta este cel mai bun scor al partidului înregistrat vreodată şi este adevărat. Die Linke, partid al stângii radicale a obţinut 9% din voturi, dar extrema stângă, Alianţa Sahra Wagenknech (BSW), după numele şefei formaţiunii, nu a atins pragul de 5% pentru a intra în parlamentul federal. Aşa că, socotind, extrema dreapta plus extrema stângă, nu au obţinut nici 30% din voturi. Pare mult, dar să inversăm clepsidra: peste 70% din germani au votat cu partidele de centru. Şi au votat 59 de milioane de oameni, adică 84% din germanii cu drept de vot, un scor nemaivăzut de la reîntregirea Germaniei, în urmă cu 36 de ani. Şi aici o observaţie. AfD a câştigat masiv în fosta Germanie de Est, nu în Germania de Vest, de acolo i-a venit scorul de 20%, semn că există încă un clivaj între „Est” şi „Vest”, la decenii după reunficare.

Cancelarul german ar urma să fie preşedintele CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată – Uniunea Creştin-Socială), Friedrich Merz. Merz nu mai este un om tânăr, are 69 de ani, dar rămâne un tip plin de energie. Dincolo de politică, a fost avocat de business, deci se pricepe şi e bine pentru că economic Germania nu stă cel mai bine, cred unii. Dar stă bine, de fapt. În 2024, cu toate şovăielile, cu toată recesiunea, PIB-ul Germaniei a ajuns la 4.200 de miliarde de euro şi Germania a redevenit a treia economie a lumii după SUA şi China, depăşind Japonia. Da, când toată lumea îi cânta prohodul.

CDU a obţinut 29% din voturi şi va putea face o alianţă cu social democraţii şi cu verzii.

Cel mai mare câştig al Europei, în urma alegerilor din Germania, este că viitorul cancelar german este un proeuropean convins. Asta ne ajută şi pe noi care însemnăm 9-10% din economia Germaniei, dar avem relaţii comericale bune cu ei.

Azi, fără semn de îndoială, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron este, la nivel politic, liderul UE. Merz va încerca să refacă, probabil, tandemul Franţa-Germania, un tandem obosit din cauza crizelor actuale prelungite.
Nu va fi un spectacol, dar e un câştig. Cum spuneam: în plină criză, Germania a reajuns a treia forţă economică a lumii. Pentru România este bine.

Germanii au ales. Este o învăţătură şi pentru noi, pentru că ne pregătim de alegeri. Aceea de a alege centrul, nu extremele. Ciudat şi incredibil este că America democrată şi liberală a lui Musk îi impinge pe alegătorii români să voteze extrema dreaptă care are drept platformă suprimarea democraţiei şi revenirea la dictatură. SUA, sub Trump şi Musk, nu mai sunt deranjate de dictaturi, ca pe vremea lui Ronald Reagan, de fapt, le promovează.

Indivizi ca Musk care cred că pot influenţa ei, cum vor, alegerea voastră şi-au auzit răspunsul în alegerile din Germania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
alegere,
america,
castigare,
europa,
opinie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.