(P) Când nu este de preferat să cumperi o anvelopă OEM

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 septembrie 2023 55 afişări

Autovehiculele sunt dotate de către producători cu anumite anvelope care corespund criteriilor tehnice de performanţă şi ecologie cerute de către acea marcă. Totodată este luat în calcul şi factorul economic, astfel încât nu o să prea întâlniţi vehicule de buget echipate cu pneuri premium şi nici invers. Dar asta nu vă împiedică pe dumneavoastră, ca utilizator, să alegeţi altceva. Dar este întotdeauna asta o soluţie corectă?

Să începem cu maşinile de buget. Acestea în general vin cu pneuri de categorie medie sau tot de buget. Constructorul trebuie, totodată, să se asigure că maşina furnizată îndeplineşte anumite criterii de confort şi consum, ceea ce înseamnă că performanţele anvelopelor nu sunt printre cele mai bune de pe piaţă. Ca o regulă generală, anvelopele cu un grad foarte bun de aderenţă nu vor oferi un coeficient strălucit de consum. Este posibil ca nici alte criterii să nu fie cele mai performante.

Atâta timp cât respectaţi cerinţele de dimensiuni trecut în fişa de omologare a vehiculului, nu veţi avea nicio problemă să echipaţi maşina cu altă marcă de pneuri decât aceea cu care a venit din fabrică. Totodată trebuie să mai luaţi în considerare aspectul evoluţiei. Tehnologiile evoluează rapid. Ceea ce putea oferi o anvelopă premium de acum câţiva ani puteţi întâlni deja şi la o marcă de buget.

În plus, dacă pe vehiculul dumneavoastră montaţi o anvelopă modernă, premium, veţi constata rapid o îmbunătăţire a comportamentului rutier al maşinii. În plus, dacă alegeţi să zicem un pneu cu un indice de consum foarte bun, veţi observa o scădere a costurilor cu carburanţii. Chiar nu este necesar să luaţi exact aceeaşi marcă/model de anvelope de acum cinci ani. Deja veţi rula cu o tehnologie depăşită fără să aveţi un avantaj financiar semnificativ, sau chiar din contră.

Ţineţi cont că performanţele unui vehicul sunt suma componentelor existente pe acel vehicul, de la motor şi până la transmisie, tren de rulare sau anvelope. Dacă unele elemente nu se pot modifica, sau costurile sunt prea mari pentru a obţine vreun avantaj, anvelopele chiar fac o diferenţă fără a implica şi preţuri ridicate.

Se mai pot întâlni şi situaţii în care anvelopele OEM sunt foarte costisitoare fără a atrage după sine beneficii notabile. În acest caz, puteţi să vă orientaţi spre o anvelopă gama medie de aceleaşi tipodimensiuni cu caracteristici tehnice similare. Mai mult, există probabilitatea ca pneul OEM să fie inferior celui gama medie, în ciuda unui preţ mai mare. Este o situaţie frecvent întâlnită în cazul maşinilor mai vechi de cinci ani. Oricum, sunt slabe şanse să mai găsiţi exact acelaşi model de anvelopă.

Anvelopele gama medie sunt adesea mai ieftine decât anvelopele OEM. Acest lucru se datorează faptului că anvelopele gama medie nu sunt concepute special pentru o maşină specifică şi pot fi utilizate pe mai multe mărci şi modele de maşini. Unele anvelope gama medie oferă o performanţă mai bună decât anvelopele OEM. De exemplu, unele anvelope gama medie au o aderenţă mai bună pe ploaie, o distanţă de frânare mai scurtă sau o manevrabilitate mai bună.

În consecinţă, dacă sunteţi în căutarea unor anvelope care să fie mai ieftine, să ofere o performanţă mai bună sau similară unor pneuri OEM, atunci varianta gama medie este una foarte bună Cu toate acestea, este important să faceţi cercetări înainte de achiziţie sau să vă consultaţi cu un specialist în domeniu.

Iată câteva sfaturi pentru a alege corect anvelope gama medie (de vară, iarnă sau all-season): căutaţi recenzii şi comparaţi preţurile înainte de a decide asupra mărcii şi modelului. Verificaţi disponibilitatea cu furnizorii. Alegeţi un dealer de încredere care să vă ajute în alegerea anvelopei potrivite. Pe lângă tipodimensiuni mai există şi alţi factori de luat în calcul cum ar fi indicii de încărcare, categoria vehiculului sau sezonul când vor fi folosite acestea. Nu în ultimul rând, încercaţi să vă evaluaţi stilul de conducere. Dacă sunteţi genul de persoană care merge numai în oraş şi numai cu viteze sub 60 km/h, spre exemplu, nu are rost să achiziţionaţi cele mai performante cauciucuri de circuit.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.