Parlamentari, despre ipoteza unui atac sau incident nuclear: Posibilitatea este redusă
Şansele ca România să fie ameninţată de un posibil atac sau incident nuclear sunt destul de mici, iar ţara noastră dispune de capabilităţi pentru a preîntâmpina un astfel de incident, cred senatorii şi deputaţii români, membri ai comisiilor de apărare din cele două camere ale Legislativului.
”Gradul de mobilitate şi de tehnologie la care s-a ajuns în momentul de faţă în domeniul armelor nucleare fac ca acestea să constituie un pericol pentru toată lumea. Diferenţa dintre ţintă şi victimă colaterală este foarte mică. În ceea ce priveşte România, ne-am asumat, ne asumăm în cadrul unor parteneriate strategice partea noastră de sistem defensiv, care nu ne este dedicat numai nouă, ci şi partenerilor noştri. Vorbim de Deveselu şi de programul de înzestrare a armatei, care este în momentul de faţă în derulare”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor Bogdan Rodeanu, deputat USR, întrebat dacă un incident nuclear ar putea fi o ameninţare reală pentru România.
La rândul său, senatorul PSD Viorel Salan, membru al Comisiei de apărare din Senat, a subliniat faptul că România este o ţară sigură din acest punct de vedere.
”Nu cred că trebuie să ne punem astfel de întrebări, dat fiind faptul că suntem o ţară sigură prin măsurile care sunt luate la nivelul României. Categoric, la toate aceste probleme trebuie să avem un răspuns şi trebuie să verificăm măsurile care le avem procedural. Măsurile gestionate de IGSU, pentru asemenea situaţii - în caz de cutremur, de incident nuclear - toate sunt foarte bine procedurate.
Dar trebuie să le revedem periodic şi este prevăzut modul în care ele sunt verificate – exerciţii, aplicaţii, vizând conlucrarea între toate forţele participante”, a afirmat Salan.
Ovidiu Raeţchi (PNL), vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, susţine şi el că riscurile sunt foarte mici. ”Un incident nuclear reprezintă un risc de securitate extrem de grav, deci structurile noastre specializate, cât şi partenerii, urmăresc cu maximă atenţie tema. Din acest motiv, cred că riscurile sunt foarte mici. Ne protejăm cu mare atenţie capacităţile”, a spus şi Raeţchi.
Dar este România pregătită să facă faţă unei incident nuclear? ”Nu cred, pentru că nimeni nu este pregătit pentru un astfel de incident”, a spus Bogdan Rodeanu.
Colegul său de comisie, liberalul Ovidiu Raeţchi s-a arătat ceva mai optimist. ”Un incident nuclear are întotdeauna un grad de imprevizibil, dar la nivelul MApN sunt pregătite de mult timp planuri de reacţie”, a declarat Raeţchi.
Cei trei parlamentari susţin că legislaţia este bună, dar mai sunt necesare anumite modificări. ”Dacă discutăm despre ceea ce înseamnă protecţie civilă, în mod sigur trebuie reaşezată legislaţia. Este strict necesară o reaşezare şi o regândire a legislaţiei şi, totodată, programe foarte agresive de modernizare. În ultimii ani a fost neglijat domeniul situaţiilor de urgenţă. În momentul de faţă sunt iniţiative guvernamentale şi parlamentare pe această latură. Să vedem exact cât de repede vor fi implementate şi dacă se fac. Nu cred că se mai pune problema de voinţă în momentul de faţă, ci că trebuie făcut”, a afirmat deputatul USR Bogdan Rodeanu.
Senatorul PSD Vasile Salan, fost inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, susţine că autorităţile pot pune în aplicare procedurile, deoarece ”există conlucrare între forţe”, precizând că legislaţia trebuie revăzută pentru a corespunde nevoilor impuse de funcţionarea societăţii în ansamblul ei, iar acolo unde se constată imperfecţiuni să fie corectată.
Ovidiu Raeţchi crede că în acest domeniu iniţiativa legiferării trebuie să vină strict de la specialişti. ”Nu poţi avea intervenţii pe o legislaţie atât de sensibilă şi tehnică dacă nu gestionezi în mod direct domeniul, dacă nu eşti un expert. Până acum nu am primit solicitări în acest sens”, a adăugat Raeţchi.
Coreea de Nord a anunţat, duminica trecută, faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi că aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de către regimul Kim Jong-Un.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro