Pericolul ascuns dintr-un aliment pe care orice om îl are în bucătărie
Metodele clasice de preparare a orezului pot lăsa urme de arsenic în mâncare, potrivit oamenilor de ştiinţă. Experimentele derulate de aceştia sugerează că, atunci când este gătit în mod clasic, orezul poate cauza consumatorilor probleme de sănătate şi apariţia unor boli precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul.
Milioane de oameni se expun unui pericol imens atunci când consumă orez, în momentul în care acesta este fiert, pur şi simplu, până ce toată apa din recipientul de fierbere dispare. Această metodă de preparare lasă în urmă urme de arsenic, substanţă cu care orezul ajunge să fie contaminat în timpul procesului de creştere. Această contaminare este posibilă din cauza substanţelor toxice provenite în urma activităţii industriale.
Arsenicul a fost asociat cu apariţia unei serii întregi de probleme de sănătate, influzând aici bolile de inimă, diabetul sau cancerul, dar şi probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea optimă a organismului.
În cadrul unei emisiuni televizate, specialistul în ştiinţe biologice, Andy Meharg. a folosit trei modalităţi de preparare a orezului, pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul de arsenic în fiecare dintre cele trei cazuri.
Prima metodă folosită a fost aceea a fierberii orezului până când apa s-a evaporat în totalitate. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai periculoasă modalitate de preparare din punctul de vedere al arsenicului rezultat.