Poliţia foloseşte din nou gazele lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii la Ferguson

Autor: Iuliana Enache Postat la 19 august 2014 42 afişări

Poliţiştii au folosit încă o dată gazele lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, luni seara, la Ferguson (Missouri), oraş devastat de revolte violente după ce un poliţist a ucis un tânăr de culoare.

Agenţii de poliţie în ehipament antirevoltă, încadraţi de un vehicul blindat al SWAT şi un elicopter, le-au ordonat de mai multe ori persoanelor reunite să se disperseze.

Ei au tras apoi grenade cu gaze lacrimogene la scurt timp după ora locală 23.00 (marţi, 07.00 ora României), provocând dispersarea mulţimii - mai puţin numeroasă decât cea de duminică.

Anterior în cursul zilei de luni, Garda Naţională a fost mobilizată pentru a sprijini poliţia locală.

Graţie acestor întăriri, luni nu au fost instituite restricţii de circulaţie, spre deosebire de sâmbătă şi duminică, a explicat guvernatorul Jay Nixon, subliniind misiunea "limitată" a militarilor, menită să sporească protecţia în jurul cartierului general al poliţiei.

La sfârşitul zilei, un jurnalist al AFP a văzut 200 de agenţi ai Gărzii Naţionale venind şi echipându-se la cartierul general. Trăgători de elită erau postaţi pe acoperişurile magazinelor din jur.

"Misiunea lor este să protejeze americanii, dar ei duc un război împotriva cetăţenilor neînarmaţi", a declarat Ron Henry, un tânăr de culoare contactat de AFP.

Barack Obama, informat de secretarul Justiţiei Eric Holder luni după-amiază, a declarat că i-a recomandat guvernatorului o folosire "limitată" a acestei forţe.

"Voi supraveghea în zilele următoare ca aceasta să ajute, nu să agraveze situaţia" , a avertizat el, adăugând că Holder va merge la faţa locului miercuri.

Mobilizarea masivă a poliţiştilor înarmaţi, deseori cu armament de război, a exacerbat tensiunile în loc să le calmeze.

Preşedintele şi-a reiterat apelul la "reţinere", apreciind că nimic nu scuză "folosirea forţei excesive de către poliţie".

Semn al ambianţei febrile, un fotograf al agenţiei Getty Images a fost reţinut pentru scurt timp de poliţie luni seara.

Moartea lui Michael Brown la 9 august în circumstanţe controversate în timp ce nu era înarmat, a generat revolte în acest oraş cu 21.000 de locuitori.

Acesta a fost lovit de cel puţin "şase gloanţe şi două probabil i-au penetrat de două ori" corpul, a declarat Michael M. Baden, legist de renume mandatat de familie.

El nu a descoperit niciun reziduu de praf de puşcă pe cadavrul victimei în vârstă de 18 ani şi "nicio urmă" de luptă, cele câteva julituri de pe corp fiind atribuite căderii pe stradă.

Au fost cerute nu mai puţin de trei autopsii, una de către autorităţile locale, una de către familie şi cea de-a treia de către secretarul Justiţiei pentru a se încerca eluciderea circumstanţelor morţii tânărului.

Aceasta deoarece versiunile poliţiei şi ale mai multor martori diferă. Pentru unii, Michael Brown ar fi încercat să îi ia arma de serviciu poliţistului care l-a ucis, o confruntare în cursul căreia acesta din urmă ar fi fost rănit la faţă. Mai mulţi martori oculari, între care prietenul victimei, susţin că tânărul avea mâinile în aer.

Potrivit Washington Post, în organismul victimei au fost găsite urme de marijuana.

Mary Case, medicul legist al comitatului desemnată să efectueze una dintre autopsii, a declarat pentru cotidian că Brown a fost lovit de mai multe gloanţe în cap şi piept.

Potrivit unuia dintre medicii legişti ai familiei, victima a fost lovită la cap deasupra sprâncenei drepte şi în patru locuri din braţul drept între axilă şi mână. Glonţul care l-a lovit în cap, "în timp ce se apleca în faţă", i-a fost fatal.

Departamentul a declarat în cursul serii că autopsia federală, "încredinţată unuia dintre cei mai experimentaţi legişti ai armatei americane", este în desfăşurare.

În cursul nopţii de duminică spre luni, Ferguson a cunoscut cea mai gravă noapte de revolte de la moartea tânărului, determinându-l pe guvernator să mobilizeze Garda Naţională.

Duminică seara, manifestaţiile au degenerat cu câteva ore înaintea restricţiilor de circulaţie instaurate pentru a doua noapte consecutiv. Cartierul general al poliţiei a fost "ţinta unui atac coordonat".

Moartea lui Michael Brown a luat o dimensiune naţională şi se află pe primele pagini ale ziarelor deoarece a reanimat spectrul rasismului în Statele Unite.

Mama tânărului, Leslie McSpadden, a apreciat pentru ABC că doar "dreptatea" va readuce calmul.

Un purtător de cuvânt al procurorului din comitatul Saint-Louis a declarat presei că un mare juriu, care va decide dacă există motive pentru urmărirea poliţistului, va analiza cazul începând de miercuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
PROTESTE,
POLIŢIE
/actualitate/politia-foloseste-din-nou-gazele-lacrimogene-pentru-a-dispersa-manifestantii-la-ferguson-13111513
13111513
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.