PRIVATIZAREA BCR: Ultima suta de metri
Cei patru ani de discutii fara rezultate despre vanzarea celei mai mari banci romanesti - si a uneia dintre cele mai mari din sud-estul Europei - par sa se apropie de sfarsit. Dupa toate semnalele, un sfarsit convenabil pentru statul roman, pentru ca pana la data limita de depunere a scrisorilor de intentie in cursa intrasera 11 mari institutii financiare straine.
Cei patru ani de discutii fara rezultate despre vanzarea celei mai mari banci romanesti - si a uneia dintre cele mai mari din sud-estul Europei - par sa se apropie de sfarsit. Dupa toate semnalele, un sfarsit convenabil pentru statul roman, pentru ca pana la data limita de depunere a scrisorilor de intentie in cursa intrasera 11 mari institutii financiare straine. Daca lucrurile se desfasoara conform planului, in noiembrie cei 12.000 de angajati ai BCR isi vor cunoaste noul angajator.
LA START
Experienta in activitatea de retail este unul dintre criteriile dupa care comisia de privatizare va desemna castigatorul la vanzarea BCR. Maximizarea profitului, un altul. Cu toate acestea, daca in 2003, cand Guvernul a mai incercat o data sa vanda banca, oferta a fost mai degraba saraca, de aceasta data se poate spune ca are de unde alege. Ramane de vazut cate din cele 11 banci ce au depus scrisori de intentie vor fi eligibile si, mai ales, cate vor depune si oferta finala.
BANCA NATIONALA A GRECIEI
Cel mai mare grup financiar din Grecia are un profit net de 163 mil. euro pe 2004 si active totale de 60,1 miliarde de euro in martie 2005. Grupul este prezent in Romania prin intermediul unei sucursale proprii si prin Banca Romaneasca, unde detine pachetul majoritar de actiuni. Grecii de la NBG au incercat sa cumpere mai multe banci din sistemul romanesc, cea mai recenta oferta fiind facuta pentru Banca Tiriac.
BNP PARIBAS
Una dintre cele mai mari institutii de credit din Europa, BNP Paribas (profit net 4,67 mld. euro, active totale 905 mld. euro) este a doua banca ca marime din zona euro dupa capitalizarea bursiera (peste 49 de miliarde de euro). BNP Paribas a pus deja piciorul in Romania prin achizitia companiei de credit de consum Credisson in primavara, dar francezii cauta acum sa cumpere o banca. Au mai fost prezenti in Romania prin intermediul bancii BNP - Dresdner Bank Romania, constituita in 1998 alaturi de grupul german Dresdner Bank. In 2000, cei doi actionari au vandut banca grupului elen Egnatia Bank. In negocierile pentru privatizarea BCR ii asista firma de avocatura Gide Loyrette Novel.
CITIGRUP VENTURE CAPITAL INTERNATIONAL a TEXAS PACIFIC GROUP
Citigroup Venture Capital International (CVCI) face parte din cel mai mare grup financiar al lumii, Citigroup, care insa nu participa la privatizarea BCR prin banca din grup, Citibank, ci prin divizia de investitii pentru pietele in dezvoltare. Texas Pacific Group (TPG) este un fond de investitii fondat in 1993 care, impreuna cu partenerii afiliati, are un capital angajat total de peste 15 miliarde de dolari.
DEXIA
Banca franco-belgiana s-a format in octombrie 1996, prin fuziunea dintre Crédit Communal de Belgique si Crédit Local de France; in 1999 s-a produs si fuziunea cu Banque Internationale a Luxembourg. Dexia (profit net de 1,77 mld. euro, active totale de 389,15 mld. euro) a anuntat in mai ca vrea sa se extinda in Europa de Est, in special in Romania, Bulgaria si Turcia, fiind interesata de privatizarea CEC (pentru care a angajat firma de avocatura Popovici & Asociatii), dar si de BCR.
DEUTSCHE BANK
Si-a manifestat interesul pentru 61,8825% din actiunile BCR. Una dintre cele mai mari banci din Europa si din lume (profit net 2,47 mld. euro, active totale 840 mld. euro), Deutsche Bank si-a deschis reprezentanta in Romania in 1998, acordand in cinci ani finantari de 3 mld. de euro si fiind implicata in marile tranzactii de pe piata locala a finantarilor, de la credite cu garantie de stat catre companiile de stat la emisiunile de bonduri ale Ministerului de Finante. DB a fost consultantul financiar pentru grupul OMV la achizitia a 51% din Petrom. De asemenea, a intermediat iesirea pe pietele de capital a unor companii cu capital de stat precum Termoelectrica sau CFR Marfa.
FORTIS
Grupul Fortis s-a creat in 1990 prin fuziunea dintre asiguratorul belgian AG Groep si grupul olandez AMEV/VSB. In prezent, actionarii bancii sunt Fortis SA/NV si Fortis NV. Grupul are activitati in doua domenii - bancar, prin Fortis Bank si asigurari, prin Fortis Insurance. Cu o capitalizare bursiera de peste 25 de miliarde de euro, profit net de 3,35 mld. euro si active de 570,64 mld. euro, Fortis este in prezent cea mai mare banca din Belgia. La inceputul lui iulie, Fortis a cumparat 89,34 din actiunile bancii turce Disbank, pentru suma de 880 de milioane de euro.
MILLENNIUM - BANCO COMMERCIAL PORTUGUES
Millennium BCP este cel mai mare grup financiar privat din Portugalia, cu active totale de 71,8 mld. euro in martie 2005 si profit de 600,8 mil. euro in 2004. Grupul e renumit pentru segmentarea clientelei, vanzare incrucisata si eficienta din back-office. A obtinut performante in domeniul bancassurance, fiind primul jucator din Portugalia care a aplicat conceptul vanzarii de asigurari prin intermediul ghiseelor bancare. Spre sfarsitul anilor 90, s-a extins in Grecia si Polonia, investind 9 miliarde de euro in doi ani.
ABN AMRO
Banca olandeza (profit net 4,1 mld. euro, active 609 mld. euro) este prezenta in Romania inca din 1995, ocupand pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc, cu o cota de piata de 4,97%. Jucator important pe piata serviciilor bancare pentru companii, banca a lansat la jumatatea anului trecut si servicii pentru populatie. Infiintata in anul 1824, ABN AMRO ocupa locul 11 in Europa si locul 23 in lume in clasamentul bancilor dupa total active. Banca are peste 3.000 de sucursale in peste 60 de tari si aproximativ 110.000 de angajati.
ERSTE BANK
AG Erste Bank este a doua banca din Austria (active de 148 mld. euro in martie 2005, profit net de 544,5 mil. euro in 2004). Pana de curand, Erste era privita drept banca cea mai determinata, dintre toti competitorii, sa cumpere CEC, dar s-a inscris si in cursa pentru BCR. Incepand cu 1997, Erste Bank a intrat in Cehia (in 2000), Slovenia (2001), Croatia (2002), Ungaria (2003) si, recent, in Serbia. A incercat in 2003 sa preia DSK Bank din Bulgaria, dar a pierdut in fata ungurilor de la OTP. Cu o baza de 12 milioane de clienti, Erste Bank detine o cota de piata de 30% in Europa Centrala.
KBC
Este cel de-al treilea grup financiar ca marime in Belgia, iar filialele sale detin pozitii bune si in regiunea centrala si est-europeana, in tari ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Polonia. KBC Group NV (profit net 440 mil. euro, active 296 mld. euro - martie 2005) s-a format pe 2 martie 2005, prin fuziunea dintre KBC Bank & Insurance Holding Company si firma mama, Almanij. Si KBC Bank & Insurance Holding Company s-a format tot printr-o fuziune, desfasurata in 1998 intre trei institutii financiare belgiene. In tranzactia pentru BCR, belgienii sunt asistati de casa de avocatura Musat & Asociatii.
BANCA INTESA
Banca Intesa (profit net 1,8 mld. euro, active 274,5 mld. euro) este una dintre cele mai importante banci italiene. In afara granitelor Italiei este prezenta in 22 de tari: 17 europene (intre care Croatia, Rusia, Slovacia, Polonia, Turcia si Iugoslavia), 5 din continentele americane, 7 asiatice si o tara africana. Banca s-a infiintat la 1 ianuarie 1998. In acelasi an s-a unit cu Banco Ambrosiano Veneto, Cariplo si Banca Commerciale Italiana. In 1999, Intesa a fuzionat cu Banca Commerciale Italiana.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro