Procurorul general al României: 40 de persoane au fost audiate în cazul Colectiv. Ancheta se desfăşoară şi la companii, şi la instituţii publice

Autor: Cătălin Lupăşteanu Postat la 02 noiembrie 2015 68 afişări

Procurorul general al României Tiberiu Niţu a declarat, luni seară, că începând de sâmbătă au fost audiate 40 de persoane în cazul incendiului de la clubul Colectiv şi că ancheta se efectuează pe toate palierele, atât la companii private, cât şi la instituţii publice.

Întrebat de jurnalişti de ce s-a schimbat încadrarea în acest caz, din omor calificat în ucidere în culpă, Niţu a explicat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost deschis dosarul, fiind sesizaţi cu privire la un incendiu în urma căruia au rezultat persoane decedate şi persoane vătămate grav, au început urmărirea penală pentru omor calificat.

"Probele ulterioare au stabilit cauza, modul de propagare şi cauza deceselor victimelor, astfel că s-a stabilit ca modalitate de vinovăţie, de săvârşire a faptei, culpa, şi nu intenţia", a precizat Niţu.

Întrebat dacă au fost identificaţi cei care au furnizat artificiile folosite în timpul concertului, Niţu a arătat că s-au stabilit identităţile persoanelor şi a companiei furnizoare.

"Toate persoanele cu privire la care se va stabili o formă de vinovăţie în acest dosar vor răspunde penal. Ancheta se efectuează pe toate palierele,atât la companii private, cât şi la instituţii publice", a declarat magistratul.

Întrebat ce pedeapsă riscă persoanele găsite vinovate, Niţu a precizat că, pentru ucidere din culpă în formă agravantă pedeapsa este de 10 ani, iar pentru vătămare corporală din culpă este de patru ani. Dacă se aplică concursul de infracţiuni şi vor fi identificate şi alte infracţiuni, pedepsele cresc.

Întrebat dacă până la acest moment s-au conturat indicii potrivit cărora s-ar fi comis şi fapte de corupţie în acest caz, procurorul general a precizat că până acum ancheta s-a concentrat pe victime.

Procuroii i-au adus la audieri, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe patronii clubului Colectiv, unde un incendiu a izbucnit în timpul unui concert, vineri seară, cauzând moartea a 31 de oameni şi rănirea altor aproape 200.

Luni seară, au fost reţinuţi doi dintre patroni, Paul Gancea şi Alin Anastasescu, fiind în continuare audiat Costin Mincu.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

Procurorii Parchetul instanţei supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaţilor de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcţionării clubului.

Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat, că poliţiştii bucureşteni ridică documente ”apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei” de la sediile mai multor instituţii publice şi private, fără să precizeze numele instituţiilor.

Clubul Colectiv se află în fosta fabrică Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor. Şi la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acţionari în declaraţia pe propria răspundere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NIŢU,
ANCHETĂ,
COLECTIV
/actualitate/procurorul-general-al-romaniei-40-de-persoane-au-fost-audiate-in-cazul-colectiv-ancheta-se-desfasoara-si-la-companii-si-la-institutii-publice-14871632
14871632
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.