PROIECT: România va investi 120 milioane euro din fonduri europene pentru decontaminările Petrom

Autor: Laura Mitran Postat la 11 mai 2014 59 afişări

România va investi, în următorii doi ani, aproape 120 milioane de euro, din fonduri europene, pentru îndeplinirea obligaţiilor de reabilitare a siturilor contaminate, asumate prin Legea privind privatizarea Petrom, se arată într-un proiect de HG lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului.

Proiectul de act normativ a fost pregatit pentru a sprijini solicitarea de rambursare din fonduri europene, făcută de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, a cheltuielilor acceptate spre despăgubire şi plătite de statul român pentru despăgubiri de mediu în cadrul contractului de privatizare Petrom, potrivit notei de fundamentare.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră în România - Faza 1 (Facilităţi)" prevede alocarea a 527.035.948 lei (119.238.902 euro) pentru realizarea investiţiei în 2014 - 2015.

Investiţia presupune remedierea celor două batale de slam fosfoamoniacal Doljchim, remedierea celor patru batale interne şi externe Petrobrazi, remedierea celor două halde de deşeuri triazinice şi acrilonitril din cadrul Arpechim, remedierea lacurilor Dâmbovnic şi Suseni - Arpechim, remedierea celor 25 de batale de reziduuri petroliere din activitatea de explorare şi producţie şi remedierea depozitelor de produse petroliere Vaslui şi Făurei, potrivit proiectului de HG.

Acesta este primul proiect din cadrul unui program extins de investiţii derulate de OMV Petrom pentru remedierea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră din România, dar şi prima aplicaţie formulată şi transmisă de MMSC prin AM POS Mediu la Comisia Europeană pentru rambursarea cheltuielilor acceptate şi plătite de statul român în această speţă, se arată în continuare în nota de fundamentare.

În anul 2012, au fost avansate o serie de discuţii în cadrul MMSC pentru obţinerea acordului Comisiei Europene privind rambursarea, din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, a cheltuielilor efectuate pentru investiţiile de decontaminare istorică.

Prin scrisoarea Comisiei Europene înregistrată la MMSC în 9 aprilie 2013, s-a pronunţat admisibilitatea de principiu a solicitării de asistenţă pentru proiectul major "Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I" şi finanţarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu.

Printr-o decizie pronunţată în data de 16 aprilie 2014, Comisia Europeană aprobă contribuţia financiară pentru proiect, pentru recuperarea costurilor suportate de statul român.

Contractul de privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom SA Bucureşti a fost semnat, la data de 23 iulie 2004, de către Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de Vânzător, şi OMV Aktiengellschaft, în calitate de Cumpărător.

Prin Legea nr.555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom s-au stabilit următoarele: preluarea îndatoririlor Vânzătorului cu privire la problemele de mediu de MMSC, autorizarea Vânzătorului ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării (14.12.2004), să despăgubească, în totalitate, societatea pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul, autorizarea Vânzătorului ca, pe o perioadă de 30 de ani de la data finalizării (14.12.2004) să despăgubească, în totalitate, societatea pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate, la data semnării sau a finalizării, dupa caz, în conformitate cu termenii şi condiţiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul.

La momentul transferului de proprietate asupra acţiunilor SNP Petrom către OMV AG, a fost constituit, din preţul de vânzare, într-un cont distinct al Trezoreriei Statului, un fond de 50 milioane de euro.

În cazul în care, pe parcursul unui an financiar se vor acorda OMV Petrom SA despăgubiri pentru contaminarea istorică, în următorul an financiar este prevăzută obligaţia reconstituirii acestui fond la aceeaşi valoare de 50 milioane de euro. Gestionarea acestui cont este asigurată de către Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu MMSC pentru o perioada de 15 ani de la data privatizării, din care se vor suporta cheltuielile pentru pretenţiile cu privire la contaminarea istorică, pentru o prioadă de 30 ani, se mai spune în nota de fundamentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DECONTAMINARE,
PETROM,
UE
/actualitate/proiect-romania-va-investi-120-milioane-euro-din-fonduri-europene-pentru-decontaminarile-petrom-12618903
12618903
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.