Rata medie a redevenţelor din sectorul de petrol şi gaze a crescut, în ultimii trei ani, cu 2,5%

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 04 aprilie 2017 53 afişări

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe construcţii speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în România de la 15% în 2014, la 16,9% în 2015 şi la 17,5% în 2016, în timp ce în majoritatea statelor europene a scăzut. Constatarea reiese din studiul Deloitte „O imagine de ansamblu asupra redevenţelor şi impozitelor similare. Sectorul upstream de petrol si gaze în Europa”.

Rata medie a redevenţelor din sectorul de petrol şi gaze a crescut, în ultimii trei ani, cu 2,5%

Potrivit studiului, rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea upstream de gaze naturale în România are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activităţii de explorare şi producţie de petrol, diferenţa rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.

Acest studiu continuă analizele Deloitte publicate pe acelaşi subiect, în 2015, luând în considerare limitările impuse de regimul fiscal diferit aplicabil în fiecare ţară, dar şi ratele efective de impozitare existente în diferite ţări europene, pe baza informaţiilor publice disponibile pentru 31 decembrie 2015.

„Analiza a fost realizată pe baza datelor din surse publice şi a avut în vedere ratele efective de impozitare din diferite ţări europene”, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România.

Astfel, rata efectivă a impozitului pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevenţelor şi a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obţinute din producţia şi vânzarea petrolului şi a gazelor naturale.

În acest sens, redevenţele efective şi alte impozite similare specifice pot fi diferite faţă de ratele nominale, fiind influenţate de priorităţile naţionale, realităţile pieţei, precum şi de recentul şi puternicul declin al preţurilor petrolului şi gazelor naturale ce afectează industria în ultimii ani.


 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.