LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Realegerea lui Donald Trump ar putea îngropa Statele Unite în datorii: Ce prevăd experţii despre viitorul economic al SUA în funcţie de rezultatul alegerilor din noiembrie

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 07 octombrie 2024 17 afişări

Planurile economice propuse de Donald Trump ar putea duce la o creştere a datoriei federale de aproape două ori mai mare decât cea estimată în cazul unei victorii a Kamalei Harris, conform unei analize recente realizate de Comitetul pentru un buget federal responsabil (CRFB), un grup nonpartizan din Washington, scrie Financial Times.

Până în 2035, se prevede că datoria federală va creşte cu 7,5 miliarde de dolari dacă Trump va fi reales şi va implementa măsurile sale economice, care includ reduceri de taxe pentru persoane fizice şi juridice, tarife ridicate pentru bunurile importate şi deportarea a milioane de imigranţi, printre alte propuneri.

În comparaţie, platforma economică a Kamalei Harris, care prevede extinderea creditelor fiscale pentru întreprinderile mici, îmbunătăţirea accesului la servicii de îngrijire a copiilor şi locuinţe accesibile, dar şi majorarea impozitelor pentru companii, ar creşte datoria federală cu 3,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.

Raportul, care avertizează cu privire la un risc crescut de „criză fiscală”, a fost publicat cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA. Sondajele arată o competiţie strânsă între cei doi candidaţi, care au plasat economia în centrul campaniilor lor.

„Următorul preşedinte se va confrunta cu provocări fiscale semnificative, inclusiv niveluri record ale datoriei, deficite structurale mari, creşterea plăţilor pentru dobânzi şi insolvenţa iminentă a unor programe esenţiale de fonduri fiduciare”, se arată în raportul CRFB. De asemenea, se avertizează că datoria ridicată ar putea încetini creşterea economică şi slăbi securitatea naţională.

Analiza CRFB subliniază faptul că Trump s-a îndepărtat de tradiţia de prudenţă fiscală, specifică candidaţilor republicani. Pe lângă prelungirea reducerilor fiscale adoptate în 2017, Trump a promis recent noi reduceri de taxe, dacă va reveni la Casa Albă.

Acestea includ o reducere a ratei impozitului pe profit şi scutiri individuale de taxe pentru veniturile din ore suplimentare, bacşişuri şi pensii. De asemenea, a promis eliminarea plafonului pentru deducerile fiscale legate de plăţile de impozite locale şi de stat, o măsură criticată mai ales de proprietarii de case bogaţi din suburbii.

Potrivit CRFB, numai aceste reduceri de taxe ar adăuga 9 miliarde de dolari la datoria federală, însă un tarif universal şi alte taxe propuse ar compensa aproximativ 3 miliarde din această sumă.

De obicei, republicanii au cerut reducerea cheltuielilor guvernamentale, inclusiv pentru programele de sănătate şi pensii, pentru a echilibra reducerile de taxe. Totuşi, Trump a declarat că nu intenţionează să reducă aceste programe, preferând să limiteze cheltuielile pentru alte programe interne şi să se bazeze pe tarife pentru a creşte veniturile.

Pe de altă parte, măsurile cele mai costisitoare din platforma lui Harris vizează extinderea creditelor şi reducerilor fiscale pentru gospodăriile cu venituri sub 400.000 de dolari, precum şi pentru familiile cu copii mici.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.