RESURSE UMANE: Mai cereti o marire de leafa

Postat la 25 septembrie 2007 2 afişări

Salariile din Romania au urcat anul acesta cu 20%, fata de o crestere de 17% anul trecut, a calculat compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), intr-un studiu publicat saptamana trecuta. Pentru anul urmator insa, PwC estimeaza ca salariile vor creste doar cu 12%.

Salariile din Romania au urcat anul acesta cu 20%, fata de o crestere de 17% anul trecut, a calculat compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), intr-un studiu publicat saptamana trecuta. Pentru anul urmator insa, PwC estimeaza ca salariile vor creste doar cu 12%.


Cel mai mult au urcat anul acesta salariile din IT, cu 20% pentru managerii din domeniu si cu aproape 30% pentru specialisti, arata studiul PwC. Astfel de cresteri inalte, pentru un sector sau altul, raman  posibile si la anul, numai ca in nici un caz la nivelul mediei pe economie, conform studiului: un avans mediu al salariilor nete de numai 12% preconizat pentru 2008 ar trebui sa-i linisteasca pe cei ce prevad ca avantajul traditional al fortei de munca romanesti, costul redus, ar fi pe cale de disparitie.


Calculele PwC vorbesc si de o oarecare reducere a decalajului dintre cresterile de lefuri ale managerilor si cele ale specialistilor din fiecare domeniu, ceea ce ar indica o maturizare a pietei muncii. Anul acesta, potrivit studiului, cresteri semnificative au fost inregistrate - in zona de management - in cazul directorilor de productie (18%), al celor financiari, de vânzari si resurse umane (14%), a directorilor de IT (13%) si a celor de marketing (12%). In categoria specialistilor, cel mai mult au crescut salariile programatorilor, cu 29%, si ale generalistilor in resurse umane, cu 19%, in timp ce specialistii in logistica au câstigat mai mult cu 15%.


"Se observa o reducere a decalajelor salariale - atat fata de tarile din regiune, cat si in interiorul Romaniei. In cadrul companiilor este o tendinta de atenuare a diferentelor intre salariile managerilor si ale celorlalti angajati. In plus, companiile incep sa practice sisteme de grile salariale care evita diferentele foarte mari intre pozitii", spune Ruxandra Stoian, director human resource services in cadrul PwC Romania. Studiul a fost realizat intr-un esantion de 187 de companii private cu capital majoritar sau integral strain, cu peste 150.000 de angajati in total.
Majoritatea companiilor (75%) au o cifra de afaceri de peste zece milioane de euro. Reprezentantii PwC au precizat ca firmele participante la studiu nu reprezinta un esantion reprezentativ pentru intreaga piata, si ca atare analiza nu poate fi extrapolata decat la nivelul companiilor care au structuri similare cu cele analizate.


Tendinta de relativa stabilizare a pietei se poate observa si din raportarea la salariul mediu net pe economie. Astfel, salariile angajatilor din management sunt de 11,4 ori mai mari decât salariul mediu net din România, ajungând la aproximativ 11.700 de lei (peste 3.500 de euro). "Se constata o stabilizare a pietei, având in vedere ca in perioada 1997-2000 salariile angajatilor de top management erau de 20 de ori mai mari decât salariul mediu net", explica Ruxandra Stoian. Studiul PwC are la baza date din perioada aprilie 2006-aprilie 2007, iar salariul mediu net raportat de INS pentru luna aprilie 2007 a fost de 1.027 de lei.


In acelasi timp, salariile specialistilor sunt de 3,1 ori mai mari decât câstigul mediu net (fata de trei ori in perioada 2005-2006), in timp ce debutantii cu studii superioare primesc remuneratii de 1,64 ori mai mari ca salariul mediu net (fata de 1,5 ori in perioada 2005-2006). In medie, salariile specialistilor ajung la peste 3.100 de lei (in jur de 1.000 de euro), iar ale debutantilor la peste 1.600 de lei (peste 450 de euro). "Având in vedere evolutia salariului mediu net si cresterile mici inregistrate fata de anii anteriori, putem spune ca salariile specialistilor au crescut mai repede decât cele ale managerilor si ca sunt unele dintre cele mai stabile pe ansamblul economiei", spune Ruxandra Stoian.


Tendinta de crestere a salariilor debutantilor va duce pe viitor si la majorarea celorlalte pachete salariale, deoarece, spune Stoian, in companiile care folosesc grilele salariale se va produce o unda de soc - daca salariul de plecare este mai mare, atunci si celelalte se vor mari in lant. De altfel, si pentru anul urmator specialistii in resurse umane se asteapta ca salariile de la baza piramidei, de la nivelurile de executie, sa mai creasca depasind media pietei. Salariile pentru "gulerele albastre" vor creste mai repede decat cele pentru manageri.


Compania Pluri Consultants Romania, care va lansa in curand pe piata un alt studiu salarial, estimeaza ca fata de anul trecut salariile au crescut mult in sectorul farmaceutic, industrie, servicii financiare (dar nu neaparat in banci), administratie, in domeniul imobiliar si in constructii (la antreprenorii de mari proiecte de dezvoltare). "Salariile au crescut cu peste 25% in medie in intreaga piata, cresterea fiind mai accentuata in anumite domenii pentru posturile pe care numarul solicitantilor scade vertiginos (posturile de nivel inalt de specializare)", spune Madalina Popescu, general manager al Pluri Consultants.


Previziunile pentru anul urmator sunt mai rezervate. Reprezentantii PwC spun ca anul viitor companiile se asteapta la o crestere generala a salariilor de aproximativ 12%, dar vor fi si unele domenii in care acestea vor creste mai mult - cele aflate in dezvoltare intensa in ultimii doi ani: outsourcing, centre de relatii cu clientii (call centers), centre de prestari servicii (shared service centers). "Avand in vedere ca angajatorii din aceste domenii vizeaza aceeasi categorie de angajati - absolventi de limbi straine cu bune abilitati de comunicare si utilizare a calculatorului -, este previzibila aceasta crestere suplimentara", apreciaza Stoian. La randul ei, Madalina Popescu estimeaza ca pentru anul urmator veniturile vor avansa cu 18-20% fata de 2007. "Deja sunt posturi cu salarii mult mai mari raportate la contributia angajatului respectiv la rezultatele companiei. Dar piata puternic concurentiala duce la reducerea marjelor, situatie care nu permite o crestere mare a costurilor cu munca", spune Popescu.


Studiul PwC prevede si o tendinta de omogenizare a salariilor intre regiuni. Anul acesta, cresterea salariala a fost aproximativ egala, de 18-20% in toate regiunile, cele mai mari avansuri fiind insa inregistrate tot in Bucuresti si regiunea Banat-Transilvania. "Muntenia si Moldova au recuperat din diferentele inregistrate in anii trecuti. Cu toate acestea, salariile din Bucuresti ramân cele mai mari din tara, depasind cu 25-30% media de restul României", a precizat Stoian.


Cresterea salariala din România a fost cea mai importanta din Europa Centrala si de Est, potrivit PwC, salariul mediu ramanand insa cu 29% mai mic decat cel din Cehia si cu 13% mai mic decat cel din Ungaria. Daca la nivelul de top management, salariile autohtone tind sa devina comparabile, cu din tarile din regiune, pentru angajatii aflati la nivel de executie decalajul ramane pronuntat: daca in cazul Romaniei vorbim de un salariu mediu brut de aproximativ 400 de euro, in cazul Ungariei ajungem la 700 de euro, iar in Cehia la aproape 800 de euro.


Dan Mihnea Badiu, senior human resources consultant la Aims Human Capital Romania, remarca diferenta mare dintre salariile persoanelor cu functii de conducere si ale simplilor lucratori. "Aceleasi discrepante le putem observa si daca facem o comparatie intre muncitorii din Romania si muncitorii din celelalte tari membre ale UE, explicand foarte clar migrarea in masa a fortei de munca mai mult sau mai putin calificate din Romania catre Europa de Vest, in timp ce acest fenomen nu a fost replicat si la nivel managerial", spune Badiu.


Din punctul de vedere al structurii pachetului salarial, studiul PwC arata mentinerea tendintei de anul trecut de micsorare a ponderii salariului fix (la 69%, fata de 71% in 2006), in favoarea bonusurilor variabile anuale (in functie de performanta individuala si a companiei), care reprezinta 17% din pachetul salarial, si a beneficiilor, care contribuie cu 10%. Cele mai multe beneficii sunt acordate sub forma cadourilor pentru ocazii speciale (79%), a tichetelor de masa (72%) si a activitatilor sociale (70%). "Cele mai utilizate bonusuri sunt cele dependente de performanta. De exemplu, comisionul din vanzari poate ajunge la 40% din salariul anual - aproape cinci salarii lunare", spune Stoian.


In cazul managementului se acorda un tip aparte de beneficii - de la planuri de motivare pe termen lung pana la o abordare diferita in cazul beneficiilor clasice: de exemplu, suma aferenta asigurarilor este semnificativ mai mare, fondurile de pensii sunt subventionate integral fara sa fie necesara contributia angajatului. "Tot mai multe companii opteaza pentru remunerarea pe baza performantei", constata Ruxandra Stoian, apreciind ca pentru anul viitor "probabil ca vom vedea o continuare a cresterii ponderii beneficiilor, odata cu aparitia de noi tipuri de bonificatie, precum tichete de cresa sau pensii private".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/resurse-umane-mai-cereti-o-marire-de-leafa-1010448
1010448
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.