România are cele mai mari pierderi din UE la TVA necolectat, calculate în funcţie de ponderea în PIB
România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectat, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat, şi ocupă prima poziţie în rândul statelor UE după ponderea acestor sume în PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obţinut de Le Monde.
România, Grecia şi Letonia sunt ţările cu cele mai mari pierderi din TVA neîncasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez. Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro în 2011, iar Letonia 1 miliard de euro.
În cazul României, veniturile neîncasate se situează la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia reprezintă 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro.
La nivelul UE, sumele neîncasate totalizează circa 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011.
Cele mai mari pierderi, în funcţie de valoare, sunt înregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franţa de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) şi Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).
România se situează imediat după cele mai mari cinci economii UE în privinţa valorii TVA necolectat, după Spania. În timp ce România a avut în 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.
În vara anului 2010, Guvernul de la Bucureşti a decis să crească TVA de la 19% la 24%.
În Polonia, guvernul nu a reuşit să colecteze TVA de 5,4 miliarde de euro (1,45% din PIB), în timp ce în Cehia suma neîncasată se ridică la 4,2 miliarde de euro (2,7% din PIB), în Ungaria la 3,7 miliarde de euro (3,7% din PIB), iar în Bulgaria la 600 milioane de euro (1,56% din PIB), arată datele obţinute de Le Monde.
Ţările cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria şi Luxembourg, ambele câte 600 de milioane de euro, respectiv Estonia şi Slovenia, cu câte 300 de milioane de euro.
Pierderile bugetare rezultate din neîncasarea TVA sunt cauzate în Franţa, la fel ca în restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum şi de politicile companiilor de optimizare a taxelor plătite.
Documentul obţinut de Le Monde ar urma să fie publicat de Comisie până la sfârşitul săptămânii, după o amânare de două luni, determinată de rezervele unor ţări, între care Franţa, Italia şi Germania, surprinse de nivelul ridicat al presupuselor pierderi din necolectarea TVA.
Valoarea foarte mare a sumelor neîncasate prezentate în raport a determinat mai multe state să conteste rezultatele şi metodologia folosită la efectuarea studiului, scrie Le Monde.
"Treaba nu a fost făcută serios. Comisia renunţă la serviciile celor care au realizat studiul, care în opinia noastră nu au făcut o treabă bună, dar susţine concluziile", a afirmat un oficial francez.
Comisarul european pentru Impozitare, Algirdas Semeta, se va folosi de studiu pentru a combate fenomenul, considerat inacceptabil de Bruxelles, potrivit publicaţei franceze. În opinia Comisiei, rezultatul analizei ar trebui să încurajeze mai multe state să lupte împotriva fraudei şi să simplifice taxarea consumului.
(Ponderea în PIB a sumelor neîncasate din TVA a fost calculată de MEDIAFAX)
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro