Teoria complotului in cazul Dominique Strauss-Kahn: argumentele conspirationistilor (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 mai 2011 43 afişări

Cum Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, era in plina ascensiune politica, fiind in sondaje candidatul cu cele mai mari sanse de a ajunge presedinte al Frantei la alegerile de anul viitor, imediat dupa arestarea sa la New York a si aparut ideea unei conspiratii care ar fi vizat demolarea carierei sale politice.

La aceasta se adauga orgoliul francez, tinand cont ca arestarea lui in SUA pentru fapte atat de sordide arunca in ridicol nu numai institutia FMI, dar si demnitatea europenilor si a francezilor in special, vazuti de la inaltimea strictetii de moravuri a americanilor drept mult prea liberali in relatiile cu celalalt sex si, in particular, lipsiti de consideratie pentru demnitatea femeilor. Mesajele de pe Twitter din ultimele zile au abundat in glume si reflectii de genul "DSK n-a facut decat sa se comporte ca un francez" sau "acum poate candida cu succes la functia de premier al Italiei" (aluzie la alt afemeiat faimos, Silvio Berlusconi), iar un francez a scris chiar "dragi americani, va rog sa nu credeti ca asa sunt toti francezii".

Ideea de "Franta machista" a fost, de altfel, adusa in discutie si de Tristane Banon, o ziarista franceza care a povestit ca si ea a fost obiectul unei agresiuni sexuale din partea lui DSK in 2002, alaturi de multe alte femei, numai ca plangerile lor n-au afectat cu nimic prestigiul politicianului si al finantistului francez (vezi video):

Dupa incidentul cu Tristane Banon si cel din 2008 cu Piroska Nagy, subordonata sa de la FMI a carei relatie adultera cu el a dus la un scandal ce l-a silit pe Strauss-Kahn sa recunoasca ulterior ca a facut "o serioasa greseala de judecata" (desi relatia fusese liber consimtita), acuzatia de acum cameristei din New York ca seful FMI a vrut s-o violeze n-ar veni decat sa confirme reputatia lui de "cimpanzeu in calduri", cum il definea Tristane Baron. Aceasta e una din explicatiile pentru care adeptii teoriei conspiratiei cred ca acuzatia a fost construita tocmai pe slabiciunea lui cea mai mare, cu scopul de a parea plauzibila.

AFP o citeaza pe Michelle Sabban, vicepresedinte al Consiliului Regional din Ile-de-France si sustinatoare a lui Strauss-Kahn, care crede ca nici macar nu e vorba de politica interna franceza. "Vor sa decapiteze FMI, nu pe candidatul socialist la nominalizarea pentru alegerile prezidentiale. E o conspiratie internationala, care tine de finanta internationala. E o noua forma de asasinat politic. Vor sa blocheze FMI", sustine Sabban.

Suspiciunile au ajuns inclusiv intr-un articol din Le Monde, unde se vorbeste de posibilitatea ca unul dintre tinerii "populari" ai lui Nicolas Sarkozy, Jonathan Pinet, sa fi stiut dinainte ca urmeaza scandalul, fiindca sambata a publicat (primul in toata lumea) pe Twitter stirea ca DSK a fost arestat la hotelul Sofitel din New York, citandu-l ca sursa pe "un amic" american de-al lui, la randul lui informat de un angajat la restaurantul hotelului. La ora respectiva insa, seful FMI fusese arestat, doar de un sfert de ora, pe aeroportul John F. Kennedy, iar presa nu publicase inca nimic. Pinet s-a amuzat de interpretare, evident, ceea ce nu i-a impiedicat pe banuitori sa creada ca planul contra lui DSK prevedea arestarea lui la hotel, doar ca intamplarea a facut ca el sa fi plecat deja spre aeroport.

Altii s-au intrebat de ce a intrat camerista peste seful FMI, din moment ce camera nu fusese eliberata, ba mai mult, DSK era in baie si facea dus. Unii leaga aceasta de faptul ca hotelul Sofitel e detinut de compania Accor, ai carei proprietari ar fi in relatii prea bune cu Nicolas Sarkozy. Un argument pentru conspirationistii de acest fel ar fi si faptul ca menajera e o imigranta de origine africana si de conditie modesta, asadar ar fi putut sa accepte mai usor sa fie folosita intr-un eventual complot.

De cealalta parte, camerista declara, conform unui anchetator citat de New York Times, ca a intrat in camera dupa ce a rostit "Menajera!", dar nu i-a raspuns nimeni, asa incat a crezut ca se eliberase camera. Ea a lasat apoi usa deschisa, asa cum ii cer instructiunile hotelului, dar in dormitor a fost ajunsa din urma de un Strauss-Kahn dezbracat, iesit de la dus, care a incuiat usa si a agresat-o sexual, tarand-o pe pat si incercand sa-i smulga hainele, pana cand femeia a fugit si i-a alertat pe cei de la receptia, care au sunat la politie in jur de 13,30 ora locala. La 16,45, DSK era arestat la bordul avionului Air France aflat pe punctul de a decola de pe aeroportul John F. Kennedy.

Presa franceza a relatat, de asemenea, marturii ale unor apropiati ai lui DSK care spun ca el avea cu sine 7 telefoane mobile si ca explicatia pentru telefonul lasat in camera de hotel atunci cand a plecat spre aeroport nu e fastaceala dupa tentativa de viol, ci pur si simplu faptul ca si-a uitat acolo mobilul. Mai mult, marturiile citate spun ca atunci cand si-a dat seama ca l-a uitat, DSK i-a cerut soferului sa se intoarca la hotel, ca sa-si recupereze mobilul, ceea ce ar infirma teza fugii precipitate de la hotel, cu scopul de a prinde un avion pentru care oricum avea dinainte rezervarea facuta.

De cealalta parte, personalul hotelului declara, conform New York Times, ca dupa ce politia a sosit la hotel, Strauss-Kahn, aflat in drum spre aeroport, a sunat la receptie si a spus ca ii lipseste un telefon mobil. Politistii i-au instruit pe cei de la hotel sa-i raspunda, fals, ca telefonul este la ei si ca poate veni sa-l recupereze. Cat despre soferul masinii de la Sofitel cu care a mers DSK, singura marturie cunoscuta a acestuia de pana acum e ca Strauss-Kahn arata "suparat si stresat" si foarte grabit sa ajunga la aeroport, de unde urma sa plece in Franta. Spusele soferului le-au fost relatate anchetatorilor de un client al hotelului, norvegianul Mortem Meier, director de vanzari, care a fost adus la hotel de acelasi sofer.

Decisiv pentru orientarea adeptilor teoriei conspiratiei va fi, probabil, rezultatul testelor criminalistice facute de politistii americani asupra lui Strauss-Kahn, pentru a detecta probe de ADN al cameristei ori de zgarieturi pe pielea lui. Din acest punct de vedere, este esential faptul ca politia a reusit sa-l prinda in ultimul moment inainte sa plece in Franta, intrucat daca seful FMI ar fi scapat, orice posibila proba biologica ar fi fost exclusa din ecuatie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/teoria-complotului-in-cazul-dominique-strauss-kahn-argumentele-conspirationistilor-video-8268329
8268329
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.