Terra a fost lovită de o pereche de asteroizi uriaşi în urmă cu 458 de milioane de ani
Pământul a fost lovit de doi asteroizi uriaşi, în urmă cu 458 de milioane de ani, cele două ciocniri provocând cratere încă vizibile în regiunea Suediei, potrivit unui studiu publicat joi în Scientific Reports.
Asteroizii sunt roci uriaşe care gravitează în jurul Soarelui, iar uneori călătoresc prin spaţiu în perechi.
Cei doi asteroizi care au căzut în regiunea unde se află în prezent Suedia provin "dintr-una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din Sistemul Solar", potrivit studiului publicat joi în revista Scientific Reports.
În urmă cu aproximativ 470 de milioane de ani, cu 12 milioane de ani mai devreme decât se credea anterior, o coliziune uriaşă s-a produs în centura de asteroizi a Sistemului Solar. Un asteroid cu un diametru de circa 200 de kilometri s-a dezintegrat, iar o parte dintre bucăţile rezultate au intersectat mai târziu orbita terestră.
Cercetătorii ştiau de mai mult timp că craterul Lockne, cu diametrul de 7,5 kilometri, situat în apropiere de oraşul Östersund, în centrul Suediei, este legat de acest eveniment cosmic, dar au demonstrat, potrivit studiului, că şi craterul Malingem, din vecinătate, situat la 16 kilometri distanţă şi cu un diametru de 700 de metri, are legătură cu coliziunea din centura de asteroizi.
Pentru echipa de cercetători condusă de Jens Ormoe, de la Centrul de astrobiologie din Madrid, Spania, aceasta este dovada că craterele suedeze sunt rezultatul ciocnirii Terrei cu o pereche de asteroizi.
Craterul Lockne a fost provocat de impactul cu un obiect cosmic cu un diametru de circa 600 de metri, iar cel din Malingen, de un obiect mai mic, cu un diametru de circa 150 de metri.
Cei doi asteroizi erau formaţi din bucăţi de rocă ţinute laolaltă de gravitaţie.
În jur de 16% dintre asteroizii care se apropie de Pământ călătoresc prin spaţiu în perechi.
Dintre cele 188 de cratere cunoscute de pe Terra, doar zece, din Canada, Rusia, Germania, Finlanda şi Brazilia, par a fi rezultatele coliziunilor cu câte o pereche de asteroizi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro