Tintirea indirecta a inflatiei

Postat la 20 decembrie 2005 9 afişări

Faptul ca noul an 2006 incepe cu o scumpire la gaze de 17% nu pare sa predispuna pe nimeni la reflectii prea optimiste in privinta inflatiei. Cum era si de asteptat, pentru 2005 au fost depasite succesiv mai multe obiective de inflatie, ultima cifra vehiculata vizand o trecere peste 8,5%, adica limita superioara a tintei acceptate de BNR.

Faptul ca noul an 2006 incepe cu o scumpire la gaze de 17% nu pare sa predispuna pe nimeni la reflectii prea optimiste in privinta inflatiei. Cum era si de asteptat, pentru 2005 au fost depasite succesiv mai multe obiective de inflatie, ultima cifra vehiculata vizand o trecere peste 8,5%, adica limita superioara a tintei acceptate de BNR. Au fost prea multe deodata pentru ca un obiectiv in jur de 7% sa poata rezista: cresterea preturilor mondiale la petrol si gaze (suprapusa peste seria deja planificata de cresteri ale tarifelor interne la utilitati), cota unica de impozitare care a eliberat bani mai multi pentru consum, inundatiile care au impiedicat ieftinirile de vara la alimente. Si desigur ca ar fi o eroare ca povestea inflatiei din 2005 sa fie interpretata ca o catastrofa, mai ales ca rata decembrie/decembrie s-a mentinut la o singura cifra.

Sunt comentatori care considera acum ca, o data ce socul liberalizarii contului de capital se va epuiza (pentru 2006 au mai ramas deschiderea accesului investitorilor straini la titluri de stat, in ianuarie, respectiv la instrumente monetare, in septembrie), nu mai e cazul ca BNR sa franeze aprecierea leului. Cu alte cuvinte, ar trebui ca intarirea leului sa fie folosita mai departe pe post de parghie de dezinflatie. Dar a restrange discutia la politica monetara si valutara e stupid, atata vreme cat impingerea cursului de schimb nu poate sa creeze decat o iluzie optica in privinta inflatiei.

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a recunoscut deschis saptamana trecuta ca "marea problema care a provocat cresterea inflatiei tine de majorarile salariale continuate dupa incheierea anului electoral, inclusiv pe fondul prezumtivelor anticipate". Asadar, ministrul admite ca acele majorari de lefuri cu 50% in sectorul public, acuzate in toamna de FMI, n-au fost doar raspunderea fostei guvernari si ca ele au contribuit la depasirea tintei de inflatie. Pentru 2006, cum a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu, urmeaza ca salariul minim brut pe tara sa fie majorat "in jurul cifrei de inflatie (5,5%, n.red.) sau ceva mai mult"; cum discutia despre anticipate n-a disparut, exista in continuare riscul ca lefurile sa creasca in continuare, in special in administratia publica (iar unde nu cresc, sa fie pastrat acelasi personal supradimensionat). Acesta ar fi un prim factor de urmarit in 2006.

Din nefericire, ceilalti factori care pot influenta inflatia la anul sunt mai putin controlabili de catre autoritati, incepand de la preturile internationale la resursele energetice si pana la alinierea tarifelor autohtone la utilitati fata de cele din UE. Un caz particular aici il constituie alinierea altor preturi din economie, in special la servicii si la alimente, fata de cele din UE (faimosul de-acum efect Balassa-Samuelson, despre care BNR considera ca a adaugat nu mai putin de 2% la cresterea generala a preturilor in 2005, in loc de 1,5%, cat estimase banca centrala la inceputul anului).

In fine, dar deloc la urma, poate cel mai important factor de care depinde inflatia este calitatea cresterii economice, adica absorbirea banilor din economie in investitii (in loc de consum) si majorarea ofertei interne (in loc de importuri). Deocamdata, capacitatea economiei de a absorbi productiv banii care intra (si care se vor inmulti in anii urmatori) ramane redusa, ca si posibilitatea satisfacerii cererii interne cu produse si servicii autohtone. Ion Ghizdeanu, seful Comisiei Nationale de Prognoza, sustine ca in 2006 "se va da drumul" la programul de infrastructura, ceea ce ar trebui sa relanseze productia industriala, in special in industria metalurgica si a materialelor de constructii. Dar in rest?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/tintirea-indirecta-a-inflatiei-2509854
2509854
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.