Toata lumea <br/>cu ochii pe leasing
Marile grupuri financiare internationale care au in vizor piata financiara din Romania tintesc acum o industrie ce concentreaza aproape 3% din PIB: leasingul. Numarul noilor intrati va creste puternic in urmatorii doi ani.
Marile grupuri financiare internationale care au in vizor piata financiara din
In 2007-2008 vom asista la un numar semnificativ de intrari pe piata", declara Septimiu Postelnicu, presedintele Asociatiei de Leasing Bancar (ALB). El nominalizeaza grupuri precum Deutsche Bank, Credit Agricole, Hypo Alpe Adria sau Fortis, dintre care o parte au contactat deja ALB pentru obtinerea de informatii relevante despre piata.
O buna parte dintre aceste nume sunt vehiculate si de reprezentantii celeilalte organizatii de profil de pe piata locala. "Mai multi investitori financiari, cum ar fi BNP Paribas, KBC si Finicredito, prospecteaza in acest moment piata romaneasca. La nivelul asociatiei se primesc solicitari din partea institutiilor internationale, legate de evolutia pietei", confirma Ioana Necula, presedinte al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).
Multi investitori internationali sunt interesati sa patrunda pe piata romaneasca prin achizitia unor entitati deja existente, constata Postelnicu. Declaratia presedintelui ALB a fost confirmata chiar saptamana trecuta de doua tranzactii. Doua mari grupuri financiare europene si-au facut intrarea pe piata romaneasca prin achizitia cate unei firme de leasing. Belgienii de la KBC au ajuns la un acord pentru preluarea companiei Romstal Leasing pentru 70 mil. euro.
"Privim Romstal Leasing ca pe o platforma ideala pe care vom putea dezvolta, in viitor, activitati de brokeraj de asigurari si de consumer finance", a declarat André Bergen, CEO al KBC. Tranzactia a inclus, pe langa firma de leasing, si participatia Romstal la firma INK Insurance Broker. Pe de alta parte, grupul belgiano-olandez Fortis a anuntat ca a preluat o firma de talie mai mica, Global Finance & Leasing. Cele doua parti nu au comunicat valoarea tranzactiei, insa surse din piata apreciaza ca s-ar putea ridica la cateva milioane de euro.
Aceeasi reteta - achizitia unei companii locale - a fost deja folosita in ultimii ani de italienii de Veneto Banca, care au achizitionat in doua etape o companie de mici dimensiuni - DRT Group, sau de National Bank of Greece, care a cumparat anul trecut 70% din actiunile Eurial Leasing, o firma detinuta de importatorul automobilelor Peugeot, pentru aproximativ 8 milioane de euro.
Insa cea mai mare tranzactie din domeniu s-a inregistrat in acest an. General Electric, prin divizia GE Money, a cumparat de la fondul de investitii raef cea mai mare companie independenta de pe piata, Motoractive. Alaturi de aceasta, grupul american a preluat alte doua companii de servicii financiare, Domenia Credit si Ralfi - Estima Finance, pentru 140 de milioane de euro.
Atat in cazul Motoractive, cat si, mai recent, al Romstal Leasing, interesul investitorilor straini a fost considerabil. "Am inceput cu 13 oferte neangajate, din care am descalificat doua. Au fost selectate cinci companii care au intrat in stadiul de due diligence, patru dintre acestea depunand oferte finale. In final a ramas doar una", povestea pentru BUSINESS Magazin Matei Paun, managing partner al BAC Investment, mandatat de catre actionarii Romstal pentru coordonarea vanzarii Romstal Leasing.
Odata cu vanzarea Romstal Leasing, numarul potentialelor tinte se reduce drastic, iar varianta unor investitii de tip
Practic, singurul jucator de mari dimensiuni neafiliat unui grup bancar ramane Tiriac Leasing. "Ca orice alta companie independenta de dimensiuni mari, Tiriac Leasing a fost contactata de institutii financiare internationale interesate de preluare. Daca pretul este corect, totul este de vanzare, evident depinzand de dorinta actionarului", comenteaza Cristian Sendroiu, directorul executiv al Tiriac Leasing. Pentru acest an, compania estimeaza ca va incheia contracte de 144 de milioane de euro.
Un alt nume vehiculat este cel al International Leasing, prima companie de pe piata locala care a apelat la o emisiune de obligatiuni pentru a atrage finantari. "Am primit foarte multe telefoane pentru International Leasing din partea companiilor internationale, dar si a celor care activeaza pe piata", puncteaza Ioana Necula, actionarul majoritar al International Leasing.
Desi unii iau in calcul vanzarea businessului cand acesta este in plina ascensiune, altii se vad nevoiti sa aleaga varianta vanzarii din cauza accesului mai greu la refinantare si a normelor tot mai restrictive impuse de autoritatea monetara, care impune acum aceleasi conditii de acordare a creditelor pentru persoanele fizice ca si in cazul bancilor.
"Exista 260 de jucatori pe piata, insa dupa trecerea prin filtrul special al BNR, am putea asista la o scadere a numarului de companii active. Unele prefera sa-si continue activitatea doar cu contractele existente, ceea ce inseamna stagnare, iar altele vor fi tentate sa vanda", crede Postelnicu. In aceste conditii, topul primelor companii de pe piata ar putea inregistra modificari importante. "De la locul 10 la locul 2-3 pot exista schimbari in orice moment. In
Insa indiferent de dimensiuni, companiile se confrunta in prezent cu perspectiva reducerii profitabilitatii. In timp ce companiile de leasing din strainatate acced la refinantari cu dobanzi mici, jucatorii din
Pentru companiile mijlocii si mici, mai ales, cea mai buna sansa de mentinere pe piata in aceste conditii ramane specializarea pe nise. Pana anul acesta, leasingul auto a fost motorul general al cresterii, cu o pondere de 70% din piata, potrivit statisticilor disponibile. In ultima perioada, leasingul pentru echipamente a capatat amploare. Cererea pentru utilaje din domeniul protectiei mediului, al agriculturii si pentru domeniul energetic va creste simtitor in perioada imediat urmatoare, ceea ce va permite intrarea unor noi companii, spun analistii.
O amploare deosebita este anticipata si pentru leasingul imobiliar. Atat finantarea pe retail, cat si a constructiilor in zonele rezidentiale au intrat in atentia societatilor de leasing.
Una dintre cele mai active companii este HVB Leasing, care a finantat printre altele constructia primului magazin Mr. Bricolage, a magazinului Media Galaxy de langa complexul Carrefour Orhideea din Bucuresti si a lanturilor de supermarketuri Artima.
Va fi de vazut in ce masura concentrarea pe anumite segmente de piata insuficient exploatate de marile companii se va dovedi suficient de profitabila sau daca actionarii societatilor de leasing inca independente vor fi tentati sa-si transforme actiunile in bani lichizi. Fiindca, ce-i drept, au de unde alege.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro