TurkStream: Ţări europene aproape 100% dependente de gazele ruseşti vor fi alimentate prin noua conductă şi vor fi în plus şi la mâna Turciei, partenerul Rusiei

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 09 ianuarie 2020 94 afişări

Rusia a inuagurat oficial noul gazoduct TurkStream la mijlocul acestei săptămâni, diversificându-şi şi mai mult rutele de export către Europa, totul pe fondul opoziţiei venite din partea SUA, scrie Bloomberg.

TurkStream: Ţări europene aproape 100% dependente de gazele ruseşti vor fi alimentate prin noua conductă şi vor fi în plus şi la mâna Turciei, partenerul Rusiei

Rusia a inuagurat oficial noul gazoduct TurkStream la mijlocul acestei săptămâni, diversificându-şi şi mai mult rutele de export către Europa, totul pe fondul opoziţiei venite din partea SUA, scrie Bloomberg.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit în Istanbul pentru a inaugura gazoductul într-o ceremonie care a celebrat legăturile energetice şi politice ale celor două ţări.

TurkStream va transporta gazele ruseşti sub Marea Neagră către Turcia şi va alimenta mai multe ţări din sud-esul Europei, chiar în condiţiile în care SUA sancţionează o altă linie de export a Gazprom, Nord Stream 2.

TurkStream constă în două linii, fiecare cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi. Gazele au început deja să curgă către Turcia şi Bulgaria de pe 1 ianuarie. O combinaţie de linii existente şi noi va duce ulterior gaze către Serbia şi mai apoi către Ungaria.

Proiectul permite Gazprom să atingă două obiective strategice. Mai întâi, aceasta îşi va putea creşte cota de piaţă din Turcia şi mai apoi îşi va putea reduce dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit.

Bulgaria şi-a pregătit reţeaua pentru a primi aproximativ 2,9 miliarde de metri cubi de gaze prin TurkStream, în timp ce Serbia se aşteaptă să primească iniţial peste 3 miliarde de metri cubi pe an. Serbia va putea de asemenea tranzita până la 6 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria printr-un interconector aşteptat să devină operaţional în 2021.

Bulgaria a anunţat că se aşteaptă la o creştere de aproape 50% a veniturilor din tranzitul gazelor ruseşti după finalizarea TurkStream pe teritoriul său, potrivit Euractiv.

Ţara câştigă acum 125 mln de euro anual de pe urma tranzitului gazelor ruseşti şi se aşteaptă la o creştere de până la 206 milioane de euro până la sfârşitul anului.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia s-ar putea aştepta să profite de pe urma investiţiei sale în TurkStream în 10, până la 12 ani. Vucic a declarat că proiectul va da un impuls considerabil industriei şi economiei sârbe, asigurându-i de asemenea securitatea energetică şi gaze mai ieftine.

Potrivit Euronews, noul gazoduct reprezintă o lovitură geopolitică pentru Rusia şi un succes economic pentru Turcia. În pofida eforturilor europene de diversificare a surselor de energie, o mulţime de ţări europene sunt în continuare dependente într-o măsură foarte mare de gazele ruseşti. Cu noul gazoduct, această dependenţă nu scade nicidecum.

Turcia, între timp, este pe cale de a deveni un hub major de gaze în regiune.

Ca în cazul oricărui proiect energetic major, există câştigători şi perdanţi. Unele dintre ţările câştigătoare sunt cele care participă la construcţia şi extinderea gazoductului, cum ar fi Rusia, Turcia, Bulgaria şi Serbia într-o anumită măsură.

Printre ţările perdante se numără Polonia şi unele state baltice, cât şi Slovacia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
turcia,
gaze,
europene,
conducta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.