Ultimul an pentru Marea Neagră
Gazul este văzut, în contextul tranziţiei energetice, ca principalul atu pe care România îl are pentru a trece din zona de cărbuni spre cea de energie verde.
Gazul este văzut, în contextul tranziţiei energetice, ca principalul atu pe care România îl are pentru a trece din zona de cărbuni spre cea de energie verde. Fără deblocarea potenţialului din Marea Neagră, România riscă însă să ajungă la importuri de gaze naturale de 40% din consum în următorii 10 ani şi să rateze o oportunitate unică de dezvoltare în domeniul energetic.
Investiţiile necesare în domeniul energetic se ridică la 70 de miliarde de euro în următorul deceniu, circa 13 miliarde din această sumă fiind reprezentate de proiectele privind extragerea gazului din Marea Neagră, potrivit unor calcule publicate de Consiliul Investitorilor Străini, organizaţie care facilitează dialogul între mediul de business şi cel public. Sumele riscă să rămână pe hârtie dacă anul acesta nu se clarifică legislaţia offshore, spun jucătorii implicaţi.
OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au investit 1,5 mld. dolari pentru explorarea blocului Neptun, aflat în zona de apă adâncă a Mării Negre. Schimbările legislative au blocat proiectul şi i-au determinat pe americani să abandoneze această investiţie. Locul lor ar putea fi luat de Romgaz, companie de stat fără experienţă în explorarea şi producţia de gaze offshore, operatorul întregului proiect, în cazul în care oferta Romgaz va fi acceptată, urmând să fie OMV Petrom.
Potrivit datelor publice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. Consumul aproximativ de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi.
Dincolo de deblocarea rezervelor din Marea Neagră, jucătorii din domeniul gazului natural cer acordarea unei atenţii sporite valorificării acestei resurse. Capacităţile de producţie de energie pe bază de gaz, principala soluţie de tranziţie de la cărbuni spre zona de energie verde, sunt singurele, dincolo de cărbuni, care până în 2030 scad, conform Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), documentul după care se va dezvolta din punct de vedere energetic România în următorul deceniu.
Statisticile oficiale contrazic astfel declaraţiile de susţinere a gazului şi ridică semne de întrebare pentru cei mai puternici jucători din domeniu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro