Ultimul an pentru Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu Postat la 05 iulie 2021 115 afişări

Gazul este văzut, în con­tex­tul tranziţiei ener­ge­tice, ca principa­lul atu pe care România îl are pentru a trece din zona de cărbuni spre cea de energie verde.

Ultimul an pentru Marea Neagră

Gazul este văzut, în con­tex­tul tranziţiei ener­ge­tice, ca principa­lul atu pe care România îl are pentru a trece din zona de cărbuni spre cea de energie verde. Fără deblocarea potenţia­lu­lui din Marea Neagră, România riscă însă să ajungă la importuri de gaze naturale de 40% din consum în următorii 10 ani şi să rateze o oportunitate unică de dez­voltare în domeniul energetic.

Investiţiile necesare în dome­niul energetic se ridică la 70 de mi­liarde de euro în următorul dece­niu, circa 13 miliarde din această sumă fiind reprezentate de pro­iec­tele privind ex­tra­gerea gazului din Marea Nea­gră, potrivit unor cal­cule publicate de Con­siliul Investi­to­rilor Străini, orga­nizaţie care facilitează dialogul între me­diul de busi­ness şi cel public. Su­me­le riscă să rămână pe hârtie dacă anul acesta nu se clarifică legislaţia offshore, spun jucătorii implicaţi.

OMV Petrom alături de ame­ri­ca­nii de la ExxonMobil au in­vestit 1,5 mld. dolari pentru explorarea blo­cului Neptun, aflat în zona de apă adâncă a Mării Negre. Schim­bă­rile le­gislative au blocat pro­iec­tul şi i-au deter­minat pe americani să aban­do­ne­ze această investiţie. Locul lor ar pu­tea fi luat de Romgaz, com­panie de stat fără ex­perienţă în ex­plorarea şi producţia de gaze offshore, ope­ra­torul între­gu­lui pro­iect, în cazul  în care oferta Romgaz va fi acceptată, ur­mând să fie OMV Petrom.

Potrivit datelor publice, zona eco­nomică românească a Mării Ne­gre ar avea rezerve de 200 de mi­liar­de de metri cubi, cantitate care ar pu­tea acoperi consumul na­ţio­nal pen­tru următorii 20 de ani. Consu­mul apro­ximativ de gaze al Români­ei este de circa 10 miliarde de metri cubi.

Dincolo de deblocarea rezer­velor din Marea Neagră, jucătorii din do­meniul gazului natural cer acor­darea unei atenţii sporite valo­rificării acestei resurse. Capa­ci­tăţile de pro­duc­ţie de energie pe bază de gaz, prin­ci­pala soluţie de tranziţie de la cărbuni spre zona de energie verde, sunt singurele, din­colo de cărbuni, care până în 2030 scad, con­form Pla­nu­lui Naţio­nal In­te­grat Ener­gie şi Schimbări Clima­tice (PNIESC), do­cu­mentul după care se va dezvolta din punct de ve­de­re ener­getic Româ­nia în urmă­torul deceniu. 

Statisticile oficiale contrazic astfel declaraţiile de susţinere a gazului şi ridică semne de întrebare pentru cei mai puternici jucători din domeniu.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori