Un drum pavat cu intentii bune
Turneul in Europa si in Orientul Mijlociu al noului secretar de stat american Condoleezza Rice (foto) a urmarit sa reinnoade relatiile cu Franta si Germania, compromise ca urmare a razboiului din Irak.
Turneul in Europa si in Orientul Mijlociu al noului secretar de stat american Condoleezza Rice (foto) a urmarit sa reinnoade relatiile cu Franta si Germania, compromise ca urmare a razboiului din Irak. Discursurile lui Rice si ale oficialilor europeni au abundat de fraze politicoase si de promisiuni de colaborare, numai ca deocamdata singurele efecte ale turneului au fost linistirea temerilor referitoare la o eventuala actiune militara a SUA impotriva Iranului (sau a Siriei) si faptul ca europenii s-au convins ca America doreste realmente sa se implice fara partinire in rezolvarea problemei palestiniene.
In rest, vechile divergente au ramas: UE pare dispusa sa accepte o prelungire aproape sine die a negocierilor referitoare la programul nuclear al Iranului, in timp ce SUA au anuntat deja ca si-au pierdut rabdarea si ca se pregatesc sa aduca in fata Consiliului de Securitate al ONU cazul Iranului. Pentru SUA, lucrurile s-au complicat si mai mult dupa anuntul Coreei de Nord ca poseda arma nucleara si ca suspenda pe termen nedefinit negocierile internationale privind dezarmarea in Peninsula, exact intr-un moment cand presedintele Bush o lasase mai moale cu "axa raului", respectiv cu amenintarile la adresa regimului de la Phenian.
Insa cea mai mare surpriza au primit-o Statele Unite din partea NATO. In timpul escalei de la Bruxelles a turneului sau, seful diplomatiei americane a cautat sa-si apropie aliatii europeni din NATO, sub cuvant ca "parteneriatul transa-tlantic in cadrul Aliantei" ar trebui sa contribuie la rezolvarea situatiei din Irak. Ministrul francez al apararii, Michele Alliot-Marie, a replicat insa imediat ca NATO nu este un simplu parteneriat intre aliati, ci o alianta care functioneaza in baza consensului politic.
Lucrurile au fost duse insa si mai departe de cancelarul german Gerhard Schröder. Sambata trecuta, la Conferinta internationala pentru securitate de la München, Schröder s-a declarat in favoarea unei reforme profunde a NATO, argumentand ca, asa cum functioneaza acum, dialogul SUA-UE in cadrul NATO "nu reflecta nici importanta crescanda a Uniunii, nici noile cerinte ale cooperarii transatlantice". La randul sau, ministrul german al apararii, Peter Struck, a anuntat ca Germania nu va trimite in nici un caz trupe in Orientul Mijlociu sub egida NATO, respingand astfel indirect apelul Condoleezzei Rice la implicarea statelor Aliantei in Irak.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro