Una dintre cele mai mari bănci din Japonia acordă unui bancher britanic un salariu uuluitor: acesta va câştiga de peste trei ori mai mult decât directorul general al băncii japoneze Nomura, Kentaro Okuda

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 28 iunie 2024 15 afişări

Una dintre cele mai mari bănci din Japonia acordă unui bancher britanic un salariu uuluitor: acesta va câştiga de peste trei ori mai mult decât directorul general al băncii japoneze Nomura, Kentaro Okuda

Banca japoneză Nomura a oferit unui bancher britanic din echipă un pachet salarial record, mai mare chiar decât al directorului general, după ce activitatea pe care o conduce a ajutat la redresarea băncii, după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria sa, scrie Financial Times.

Christopher Willcox, care a condus divizia de wholesale banking a Nomura din octombrie 2022, a fost plătit cu 12 milioane de dolari în anul care s-a încheiat în martie, de peste trei ori mai mult decât suma încasată de directorul general al băncii, Kentaro Okuda, în aceeaşi perioadă. 

Premiul vine după un an în care Nomura a revenit, în sfârşit, pe un plan ascendent al profitului, fenomen determinat de o revenire a activităţii sale de wholesale, care include tranzacţionarea, banca de investiţii şi gestionarea internaţională a averilor. 

O creştere puternică a tranzacţiilor bursiere în primele trei luni ale anului, când acţiunile japoneze au eclipsat vârfurile bulei din anii 1980, a ajutat Nomura să crească profiturile anuale pentru prima dată de când Okuda a preluat funcţia de director executiv în 2020.

Nomura a raportat un venit net de 166 de miliarde de yeni (1,04 miliarde de dolari) în cel mai recent an financiar, în creştere de la 93 de miliarde de yeni în perioada anterioară. Recuperarea a contribuit la creşterea preţului acţiunilor Nomura cu peste 45% în acest an.

În Japonia, companiile trebuie să facă publice salariile directorilor executivi care primesc remuneraţii mai mari de 100 de milioane de yeni. Bancherii Nomura care nu erau directori executivi au primit în trecut sume mai mari decât cea acordată lui Willcox, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Cu toate acestea, salariul lui Willcox, care se bazează în cea mai mare parte pe performanţă şi este mai mult decât dublu faţă de salariul pe care l-a primit în primele şase luni de activitate, îl plasează în aceeaşi ligă cu unii directori executivi din sectorul bancar european, deşi rămâne în urma multor bancheri de top din SUA.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.