Vesti proaste pentru angajatii din România. Valul de concedieri a început: cel puţin 10% dintre corporatişti şi-ar putea pierde jobul începând cu a doua jumătate a anului din cauza recesiunii
Scăderea economică alături de contractarea planurilor de afaceri vor duce la disponibilizări în marile companii în următoarele luni, potrivit datelor din piaţă. Cel puţin 10-20% dintre corporatişti şi-ar putea pierde locul de muncă, fiind vizaţi, ca de obicei, cei angajaţi în ultimul an, aceştia fiind recrutaţi pentru o creştere care nu va mai avea loc în viitorul apropiat.
În clădirile de birouri din Capitală lucrează aproximativ 360.000 de angajaţi, iar primele estimări venite din piaţa de real-estate arată că 35.000-40.000 de locuri de muncă vor dispărea în acest an. „Credem că vom ajunge progresiv să lucrăm cu schimbul de acasă ori din altă locaţie, astfel încât circa 1/3 din salariaţi să nu se afle în clădirile de birouri.“. Piaţa birourilor din marile oraşe se află sub o presiune imensă în condiţiile în care mutările, extinderile sunt inexistente, iar reorganizarea companiilor va lăsa goale etaje întregi din turnurile de sticlă.
Scăderea economică alături de contractarea planurilor de afaceri vor duce la disponibilizări în marile companii în următoarele luni, potrivit datelor din piaţă. Cel puţin 10-20% dintre corporatişti şi-ar putea pierde locul de muncă, fiind vizaţi, ca de obicei, cei angajaţi în ultimul an, aceştia fiind recrutaţi pentru o creştere care nu va mai avea loc în viitorul apropiat.
„Sunt corporaţii care dau 20% din personal pentru că au realizat că pot avea aceeaşi productivitate, dar cu oameni mai puţini şi au ajuns inclusiv să lucreze în trei ture, de la 8 la 16.00, de la 10 la 18 şi de la 12 la 20, pentru a nu supraaglomera birourile. În plus, noile proiecte care ar fi trebuit să demareze în 2020 sunt deja întârziate“, spun surse din piaţa imobiliară.
Stocul de spaţii de birouri moderne în Bucureşti este de 3,27 milioane de metri pătraţi, un spaţiu total în care lucrează aproximativ 360.000 de angajaţi, potrivit datelor CBRE Research. Mulţi corporatişti se vor întoarce în birouri abia în 2021, în contextul în care revenirea acum la birou ar presupune costuri suplimentare, iar prin prisma distanţării sociale pot reveni cel mult jumătate dintre corporatişti la birou fără investiţii majore.
„Valul de concedieri este deja în curs. Cu toţii am urmărit numărul de contracte încetate, aşa cum a fost comunicat de autorităţi, dar nu au apărut noi cifre de la anunţul măsurilor de revenire, aşa că vom vedea dacă se menţine ritmul de 8-10 mii de contracte încetate/zi. După stabilizarea pe termen scurt, aşteptăm ca toate marile companii să opereze progresiv optimizări ale numărului de salariaţi, în funcţie de comenzi, de proiectele de digitalizare ori de diverse cerinţe la nivel de grup. Tendinţa pe care am observat-o este că firmele aleg să procedeze fie la plecări ţintite, cu acordul părţilor, fie la încetări individuale, în limita lunară permisă de legislaţie, astfel încât nu demarează concedieri colective. Dat fiind că avem o legislaţie permisivă pentru angajator, esenţial va fi ca aceşti oameni să primească sprijin, atât financiar, cât şi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Piaţa va fi dificilă şi în continuare“, explică Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă BPI Group.
Mai mult, companiile amână pentru ultimul trimestru al acestui an sau începutul anului 2021 pentru a reveni la birou, însă momentan acestea sunt estimări pe baza datelor actuale legate de evoluţia pandmiei. „Abia în ultimul trimestru se estimează o revenire pe scară mai largă la birou, momentan marile corporaţii au ales să recheme circa 10% din personal, de multe ori pe bază de voluntariat. Desigur, e greu de crezut că se vor păstra pe termen lung atâtea sedii goale, aşa că vor urma cu siguranţă decizii strategice. Credem că vom ajunge progresiv să lucrăm cu schimbul de acasă ori din altă locaţie, astfel încât circa 1/3 din salariaţi să nu se afle în clădirile de birouri. Se vor dezvolta mai multe oferte de lucru integral la distanţă, au apărut deja anunţuri de recrutare în acest sens, dar este adesea vorba de centre de servicii şi centre de apel“, a spus Raluca Pârvu. Pe de altă parte, ea a subliniat că la nivel local doar 18% dintre salariaţi au lucrat de acasă în ultimele luni, România fiind pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte munca de acasă, conform unui studiu Eurofound.
Creşterea puternică a numărului celor care lucrează de acasă, închiderea restaurantelor şi spaţiilor de retail de la parterul clădirilor vor pune presiune pe proprietarii proiectelor office. Mai mult, dacă până acum contractele se semnau de obicei pe cinci, şapte sau zece ani, de acum înainte aceste termene vor fi mai scurte, pentru o mai mare flexibilitate. Acest lucru va afecta direct şi preţul clădirilor, în condiţiile în care în formula de calcul perioada de închiriere are un cuvânt greu de spus.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro