Victor Căpitanu, One United: Pentru prima dată în ultimii şase ani putem negocia cu constructorii pentru a obţine un preţ mai mic. Criza determinată de pandemia de COVID-19 a scos din joc dezvoltatorii mai mici şi implicit presiunea pe constructori este tot mai mică, motiv pentru care cei care continuă proiectele pot negocia mai bine costul
Creşterea costurilor construcţiilor, care a urcat chiar şi cu 20-30% anual în ultimii trei ani, a pus presiune foarte mare pe dezvoltatori, în condiţiile în care preţurile locuinţelor sau proiectelor imobiliare au crescut mult mai încet.
Creşterea costurilor construcţiilor, care a urcat chiar şi cu 20-30% anual în ultimii trei ani, a pus presiune foarte mare pe dezvoltatori, în condiţiile în care preţurile locuinţelor sau proiectelor imobiliare au crescut mult mai încet.
„Acum pentru prima dată în ultimii 5-6 ani este mai echilibrată puterea de negociere, iar acum tot pentru prima dată, de două luni negociem contractul cu constructorul când vine vorba de preţ. Dacă până acum negociam doar cu cât va creşte costul, acum putem negocia şi o reducere a costurilor. Anul acesta şi anul viitor cine va avea bani, va avea o mai mare putere de negociere. Acum pentru prima dată reuşim să ţinem costurile sub control“, a declarat Victor Căpitanu, acţionar în cadrul companiei One United Properties, unul dintre cei mai mari şi mai activi jucători români de pe piaţa imobiliară locală.
În prezent One United lucrează pe şase şantiere – One Herăstrău Towers (la intersecţia dintre Av. Şerbănescu şi Nicolae Caramfil în Aviaţiei), care va fi gata anul acesta, Neo Timpuri Noi – programat pentru T1 2021, Neo Mamaia, care va fi gata în T3 2020, One Verdi Park, proiectul mixt de pe Barbu Văcărescu, unde a început lucrarea la fundaţie, iar al şaselea proiect la care se lucrează este One Cotroceni Park, unde a început lucrul la fundaţie. One United are în construcţie clădiri cu o suprafaţă de 300.000 mp.
„Pe şantiere muncitorii sunt organizaţi pentru a interacţiona cât mai puţin, pentru a elimina orice risc. Spre exemplu, le luăm temperatura de patru ori pe zi, fiecare mănâncă la locul de muncă, nu împreună, iar pe şantier echipele nu se întâlnesc. Şi datorită noilor măsuri, productivitatea a crescut. Avem acum 1.500-2.000 de muncitori pe şantiere. Nu avem în plan să oprim construcţia niciunui proiect“, a spus Victor Căpitanu.
Victor Căpitanu a subliniat că One United are în prezent un grad redus de îndatorare şi dispune deja de fonduri pentru a continua construcţiile.
„Ce avem în plan să livrăm anul acesta este vândut în proporţie de 80%, iar în aceste condiţii este uşor să construieşti. De asemenea, vânzările merg înainte. Da, pe fondul epidemiei există o încetinire, dar am semnat noi contracte pe rezidenţial şi săptămâna trecută şi în urmă cu două săptămâni dar la un ritm mai redus. Ce se întâmplă în această perioadă seamănă mult cu ce s-a întâmplat anul trecut cu ordonanţa 114, sau în urmă cu doi ani, când iarna aveam foarte multă zăpadă“, a explicat Victor Căpitanu.
În cazul proiectului One Cotroceni Park dezvoltatorul a semnat contracte pentru 10.000 mp, iar pentru încă 15.000 mp a semnat contract de tip head of terms. „În iulie vom avea gata metroul funcţional, iar acolo avem pe lângă birouri şi componenta de rezidenţial alături de 20.000 mp de retail. Chiria headline pe care o percepem pentru birouri este de 14 euro pentru etajele inferioare şi 14,5 pentru cele superioare, pentru birouri de clasă A, certificate WELL şi LEED Platinum. În fiecare zi semnăm ceva nou, inclusiv pentru spaţii mici cu farmacii sau pentru spaţii mai mari pentru supermarket“.
Următorul pas îl reprezintă partea de rezidenţial a proiectului.
„La Cotroceni am depus pentru autorizaţie pentru a demara partea de rezidenţial, pe care sperăm să o obţinem până la vară, iar în următorul an, în funcţie de cash-flow, să demarăm construcţia apartamentelor“, a subliniat Victor Căpitanu.
Prima fază a proiectului de birouri One Cotroceni Park, are suprafaţă brută închiriabilă de birouri (Gross Lettable Area) de 80.000 mp.
În premieră pentru un proiect de birouri din Bucureşti, proiectul One Cotroceni Park va fi direct conectat la viitoarea staţie de metrou Academia Militară printr-un pasaj subteran. Până acum doar două centre comerciale din Capitală au acces direct la metrou – Sun Plaza şi Unirea Shopping Center.
One Cotroceni Park este primul proiect imobiliar mixt din Capitală, care vine atât cu o componentă de birouri, cât şi cu una rezidenţială plus una de retail de 15.000 mp, comparabilă cu cea a unui mall dintr-un oraş secundar din ţară.
Prima etapă a acestui proiect o reprezintă un parc de afaceri dezvoltat sub conceptul „Flex Well Tech“”, spaţii de birouri flexibile, ce facilitează accesul la zone verzi.
Componenta rezidenţială a proiectului mixt One Cotroceni Park prevede aproximativ 800 de apartamente şi va fi dezvoltată în mai multe faze începând cu anul viitor.
One United Properties a cumpărat terenul fostei fabrici Ventilatorul din Bucureşti, cu o suprafaţă de 5,3 hectare. Terenul din zona Răzoare se află între două viitoare staţii de metrou, de pe magistrala către Drumul Taberei – Academia Militară şi Orizont.
Cu cele trei mari proiecte în lucru: One Tower, parte din ansamblu One Floreasca City, turnul de birouri din complexul One Verdi Park şi One Cotroceni Park, One United Properties este dezvoltatorul cu cea mai mare suprafaţă de birouri în construcţie pe piaţa românească.
Viitoarea staţie de metrou Academiei, din zona Răzoare din Capitală a devenit în ultimii doi ani un adevărat magnet al investiţiilor datorită proiectului de infrastructură dar şi proximităţii faţă de centru, nord, sud şi vest.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro