Pe urmele vinului la 60 de metri adâncime: care este povestea Podgoriei Silvania

Autor: Florentina Niţu Postat la 08 iulie 2023 292 afişări

Pe Dealurile Silvaniei, într-un colţ vinicol din judeţul Sălaj, se ascunde Măgura Şimleului, care adăposteşte crama Podgoriei Silvania. Cu galeriile sale impresionante, aflate la o adâncime de 60 de metri sub stâncă şi întinzându-se pe o distanţă de 3,5 kilometri – o raritate în ţară – această cramă produce vinuri spumante într-un microclimat unic. Care este povestea sa?

Podgoria Silvania este o afacere de familie, născută din dorinţa de a valorifica un brand de tradiţie, un simbol al oraşului natal - Şimleul Silvaniei (jud. Sălaj – n. red.). Această dorinţă, alături de pasiunea pentru vinuri, ne-a determinat să ne implicăm şi să contribuim la renaşterea acestui brand şi, totodată, la creşterea calităţii vinurilor româneşti”, povesteşte Delian Dregan, acţionarul majoritar (95%) al companiei Podgoria Silvania. El deţine businessul alături de Dănuţa Man.

Crama Podgoria Silvania este situată în regiunea Dealurilor Silvaniei, iar ea a fost preluată de actualul proprietar în urmă cu un deceniu. Dregan a luat, practic, ruină fabricii de vin spumant, fostul MAT, cum îi spuneau localnicii, a investit în retehnologizare, iar anul acesta a reuşit să obţină premiul „cel mai bun vin spumant premium pentru Blanc de Blancs“ la concursul Poveşti cu vinuri româneşti, organizat de BASF Agricultural Solutions România.

„Faptul că am investit în tehnologie şi în oameni a avut un impact important în obţinerea acestei distincţii. De asemenea, în ultimii ani am apelat la specialişti în domeniul viticol şi oenologic, cu care ne-am consultat în permanenţă şi am acordat o atenţie deosebită în tot procesul de creare a vinului, începând din podgorie”, a explicat Delian Dregan, cel care a adus un oenolog italian pentru a face vinurile pe care şi le dorea.

El a completat că la identitatea spumantului Blanc de Blancs au contribuit şi tehnologia Champenoise, calitatea strugurilor din podgorie şi păstrarea vinului timp de trei ani în galeriile subterane ce oferă o temperatură constantă de 12°C. Galeriile acestei crame se află la 60 de metri sub stâncă şi se întind pe 3,5 kilometri, astfel de hrube adânci şi întinse precum cele de la Măgura Şimleului, nemaigăsindu-se nicăieri în ţară, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Istoria acestei crame începe acum două secole, când comunitatea evreiască locală a săpat primele galerii în stâncă, cu scopul de a depozita şi a învechi vinul localnicilor. Mai târziu, datorită recoltei bogate din această zonă viticolă şi necesităţii de a asigura depozitare adecvată, galeriile au fost transformate într-o cramă impresionantă. Însemnările din jurul anului 1600 atestă chiar existenţa unui han strategic amplasat în această locaţie, la intersecţia Drumului Sării şi a altor importante rute istorice ale vremii, unde drumeţii obosiţi se puteau bucura de o carafă de vin.

„Începând cu 1974, aici are loc producţia vinului spumant după metoda certificată Champenoise, cu fermentare în sticlă. În această perioadă, din Măgura Şimleului pleacă anual spre export 4 milioane de sticle către Germania, Rusia, Polonia şi chiar Franţa, un moment istoric de o importanţă majoră şi un record fără precedent pentru România de atunci”, se mai arată pe site-ul producătorului de vin.

Actualii proprietari, de-a lungul timpului, au creat vinuri dedicate sectorului HoReCa şi vinuri pentru retail. În prima categorie se găsesc vinurile spumante Blanc de Blancs, Blanc de Noir, Cuvée, Regal şi Rosé, precum şi vinurile liniştite, maturate în butoi de stejar, comercializate sub denumirea Măgura Silvaniei, gamă ce este formată din cinci etichete, a menţionat Delian Dregan. Cea de-a doua categorie este formată din gama de spumante de lux şi premium, precum şi din vinuri liniştite proaspete.

„Ca producător de vin, ne-am adaptat pentru a răspunde preocupărilor consumatorilor noştri prin diverse strategii. Am efectuat analize de piaţă pentru a înţelege preferinţele lor, am extins gama de produse pentru a satisface nevoile diverse şi am implementat practici sustenabile în procesul de producţie”, a adăugat proprietarul Podgoriei Silvania. În prezent, la Podgoria Silvania produc aproximativ 250.000 litri de vin pe an, pe o suprafaţă de 40 de hectare. 

Momentan, nu se mai gândeşte la extinderea gamei de produse, ci la creşterea calităţii vinurilor şi la un proiect de renaştere a turismului, prin reconstruirea hanului evreiesc – cu pivniţă, terasă, sală de degustare şi fabrica deja reamenajată.

În ceea ce priveşte recolta de struguri – materie primă foarte importantă în ecuaţia calităţii vinului – el spune că preconizează că anul acesta va fi bună. „Avem o prezenţă constantă în vie, monitorizând şi intervenind în mod activ pentru a asigura sănătatea şi calitatea strugurilor noştri.”

Preferinţele consumatorilor în 2023

„Observăm că, în acest an, consumatorii manifestă o preferinţă crescută pentru spumantele brute şi vinurile seci. Această tendinţă indică o schimbare în gusturile şi preferinţele lor, căutând vinuri mai proaspete şi mai puţin dulci”, a afirmat Delian Dregan.

În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, el crede că va influenţa toate industriile agricole, inclusiv industria vinului. „Am implementat practici agricole sustenabile, folosim tehnologii de producţie prietenoase cu mediul şi suntem dedicaţi conservării resurselor naturale”, a precizat antreprenorul.

În viitor, se aşteaptă ca impactul asupra mediului să continue să influenţeze industria vinului. „Este esenţial să fim în permanenţă în căutarea de soluţii inovatoare pentru a minimiza amprenta noastră ecologică şi a contribui la sustenabilitatea pe termen lung a industriei vinului”, a conchis el.   

„Faptul că am investit în tehnologie şi în oameni a avut un impact important în obţinerea acestei distincţii. De asemenea, în ultimii ani am apelat la specialişti în domeniul viticol şi oenologic, cu care ne-am consultat în permanenţă şi am acordat o atenţie deosebită în tot procesul de creare a vinului, începând din podgorie.“

 Debian Dregan, acţionarul majoritar (95%) al companiei Podgoria Silvania

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lifestyle,
vinuri,
vin,
brand,
Dealurile Silvaniei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.