Care sunt diferenţele dintre un credit imobiliar standard şi Prima casă?
Prima casă vine la pachet cu restricţii, dar şi cu dobândă şi avans mai mici. Pe de altă parte creditele imobiliare standard au avans mai mare, dar vin fără restricţii. Prin urmare: credit standard sau Prima casă?
Cele mai ieftine cinci oferte pentru un credit imobiliar standard afişează în prezent dobânzi în jurul nivelului de 4% pe an, în timp ce pentru un credit Prima casă dobânda anuală efectivă (DAE) a intrat sub pragul de 4%. Unele bănci vând în prezent credite Prima casă chiar şi la dobânzi de 3,2-3,3% pe an. Calculul ZF este valabil pentru un împrumut de 270.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) contractat pe o perioadă de 30 de ani.
Suma totală de plată pe care o va avea clientul care alege un credit imobiliar standard este de 456.000 de lei după 30 de ani, comparativ cu o sumă de 417.000 de lei la Prima casă. Prima rată este în primul caz de aproape 1.200 de lei, în timp ce la la programul guvernamental aceasta ajunge la 1.090 de lei.
Avansul în cazul unui credit imobiliar standard ajunge la 15% din preţul locuinţei (două bănci mari din sistem chiar au dublat acest avans pe segmentul creditelor în lei, iar analiştii se aşteaptă ca şi altele să le urmeze exemplul), în timp ce în cazul creditelor acordate prin programul guvernamental Prima casă, avansul solicitat de bancă este de 5%, dacă preţul locuinţei este mai mic de 75.000 de euro. În caz contrar, avansul va fi diferenţa până la 75.000 de euro (pentru locuinţele mai scumpe de 75.000 de euro).
Citiţi continuarea pe www.zf.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro