Club BUSINESS Magazin: Economia albă vs. economia neagră
Bugetul de stat pierde anual miliarde de euro pe seama evaziunii fiscale şi a celorlalte infracţiuni economice comise pentru a ocoli plata taxelor. Invitaţii celui mai recent club BUSINESS Magazin au discutat despre metodele simple prin care statul poate contracara efectele economiei negre şi au conchis că marea evaziune şi corupţia merg mână în mână.
Invitaţii Club BUSINESS Magazin:
RADU TIMIŞ, preşedinte Cris-Tim
JAN GLAS, manging partner TPA Horwath
ANCA BIDIAN, CEO Kiwi Finance
EMILIAN DUCA, managing partner Tax&Business Solutions SRL
CĂTĂLIN BĂICULESCU, avocat Muşat&Asociaţii
IONEL BLĂNCULESCU, consultant financiar
VICTOR CIUPERCĂ, area manager amb Holding Gmbh
SORANA MANTHO, corporate affairs Philip Morris
CRISTIAN PĂUN, Academia de Studii Economice, Bucureşti
BUSINESS Magazin: Sunteţi de acord cu estimarea Curţii de Conturi a economiei negre din România, de 30% din PIB?
EMILIAN DUCA: Procentele care apar pe piaţă sunt agregate. Dacă facem paşi în afara Bucureştiului, vom constata că procentul e mult mai mare de 30-40%. Sunt insule de economie formală într-o mare de economie informală.
RADU TIMIŞ: În provincie funcţionează foarte bine trocul. Toată lumea oferă ceva contra ceva. S-a ajuns la nebunia în care deja sunt furnizori mijlocii de la care dacă vrei să cumperi cu factură nu poţi. Una din măsurile pe care noi le-am propus e ca tot ce înseamnă bon fiscal să nu depăşească cinci mii de euro. În felul ăsta, poţi să controlezi banii negri. Tot ce înseamnă parte de restaurante, băcănie, locuri unde nu se oferă bon fiscal, am cerut ca bonul să se ofere înaintea efectuării serviciului. Un impact mare îl are şi TVA. În agricultură noi estimăm ca 90% din TVA dispare.
În discuţiile avute cu ANAF, cu Ministerul Economiei, toată lumea aduce următorul argument: FMI nu e de acord cu reducerea taxei şi, pe planul al doilea, ce putem în loc. Ca să putem purta un dialog şi să vedem care să fie sursa pentru venituri bugetare sporite, am solicitat să vedem cum se colectează taxa. Are ministerul de finanţe astfel de date, pe produs, pe grupe de produse, pe zone de colectare? Se pare că nu au vrut niciodată să existe acel sistem informatic prin care să se monitorizeze drumul unui produs de la intrarea în ţară şi cât TVA se colectează până la consumatorul final.
VICTOR CIUPERCĂ: Un astfel de sistem există, dar nu e folosit. Dacă intră produsele şi sunt înregistrate vamal, informaţia există.
RADU TIMIŞ: Ministerul Finanţelor nici măcar nu se îngrijeşte să calculeze cât de mare e evaziunea în anumite sectoare. Eu sunt producător. Pe mine mă interesează şi cât costă apa sau gravitaţia la mine în fabrică, pentru că de eficienţă depinde cât de competitiv sunt în piaţă. Nu poţi ca minister de finanţe să nu ştii cum colectezi banii, de la cine şi pe ce. Este inadmisibil. Dacă există un astfel de sistem, eu aş vrea să ştiu cât a costat şi apoi aş cere unei firme să-mi spună cât mai costă ca din trei butoane să ştiu orice dată.
VICTOR CIUPERCĂ: Licitaţiile din ultimii zece ani sunt publice. Să vedeţi câte licitaţii de la ministerul finanţelor publice sunt legate de informatizare.
RADU TIMIŞ: Aş vrea să aflu cât ne-ar mai costa să punem un astfel de sistem pe picioare. Când avem informaţia, vom şti şi măsurile. Dacă în agricultură se colectează 10%, atunci fac TVA de 5%, toată lumea va plăti 5% şi voi avea de zece ori mai multe şanse să colectez mai mult decât nivelul actual.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro