Lorand Szarvadi ar putea face afacerea deceniului
Lorand Szarvadi ar putea face afacerea deceniului. A vandut scump, iar acum are toate sansele sa cumpere mai ieftin. Nu e vorba insa despre imobiliare, ci despre lantul de magazine Domo.
Dupa ce a vandut in urma cu trei ani pachetul majoritar din Domo pentru un total de 75 mil. euro, Lorand Szarvadi, fondatorul si directorul executiv al companiei, vrea acum inapoi titlul de actionar majoritar. mpreuna cu Nikolai Kitov, fondatorul firmei bulgare Technomarket, a facut saptamana trecuta o oferta fondului de investitii Trans Balkan Investments - o miscare nu doar neobisnuita, dar poate chiar un pic riscanta.
Ce-i drept, nu se intampla foarte des ca un antreprenor sa cedeze controlul firmei lui in perioada de varf a pietei de electroretail, in schimbul unei sume considerabile, iar pe timp de criza sa incerce sa cumpere inapoi participatia, cel mai probabil la un pret inferior. La mijloc sunt insa si riscuri. Oferta vine in contextul in care compania este in cautare de resurse financiare pentru a acoperi o datorie de 17 mil. euro catre State General Reserve Fund of Oman (fondul suveran din Oman) si sa sustina dezvoltarea in sud-estul Europei a afacerii TMD (TechnomarketDomo), compania din spatele celor doua lanturi de retail de electronice, electrocasnice si IT. "Consiliul de administratie este in discutii cu actionarii minoritari ai TMD in legatura cu o oferta indicativa si nesolicitata de a cumpara participatia de 61,8% detinuta de TBIL (Trans Balkan Investments). n timp ce consiliul acorda atentia cuvenita acestei oferte, sunt luate in calcul si alte optiuni realiste", se arata intr-un raport al fondului TBIL, termenul de raspuns fiind pe 30 iunie.
Daca investitorul accepta, Szarvadi si Kitov trebuie sa fie foarte siguri ca au capacitatea sa sustina atat preluarea companiei, cat si investitiile ulterioare, mai ales in contextul economic actual. Teoretic, n-ar trebui sa fie totusi o problema. La momentul vanzarii, familiile Szarvadi si Hegedus au primit 62,5 mil. euro, cat a fost valoarea propriu-zisa a tranzactiei, suma la care s-a adaugat o bonificatie de 12,5 mil. euro pentru performante financiare, care a revenit fostilor actionari. Managerii pentru Romania si Bulgaria nu ar fi insa singurii implicati in aceasta potentiala tranzactie, dupa cum spune chiar Szarvadi, ci vor avea "ajutorul altor investitori, pentru ca este vorba de o suma importanta".
O concluzie este totusi prematura. Momentan, fondul este inca in proces de selectie a unui consultant financiar inde-pendent care sa asiste aceasta incercare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro