OBI se bucura de criza

Postat la 29 noiembrie 2008 150 afişări

Desi nimeni nu se incumeta sa prevada zile fericite pentru afacerile din domeniul constructiilor si al amenajarilor interioare, germanii de la OBI au deschis primele doua magazine de bricolaj in Romania si sustin ca acest gen de afaceri va avea chiar de castigat de pe urma crizei.

“Vreau sa intelegeti clar si sa scrieti mare in ziarele voastre: OBI a venit in Romania sa fie lider”, a afirmat, batand cu pumnul in masa, Romano Quinzi, directorul general al lantului de magazine de bricolaj OBI in Romania, cu prilejul deschiderii magazinului din Bucuresti de saptamana trecuta.

OBI este lider pe piata germana de bricolaj, fiind prezent in 11 tari din Europa cu peste 500 de magazine. Pentru Romania insa, de la vorba la fapta e drum lung, iar germanii vor avea de luptat pe cel putin doua fronturi: o data cu competitorii directi, in special Praktiker si Bricostore, care si-au consolidat deja afacerile la noi in tara si, pe de alta parte, cu insasi directia pietei in contextul crizei, care sileste orice om de afaceri, indiferent de domeniu, sa gandeasca mult mai atent fiecare decizie.

De altfel, intentia celor de la OBI de a se impune pe piata bricolajului din Romania a fost enuntata de nenumarate ori de reprezentantii companiei, insa deschiderile de magazine s-au lasat asteptate destul de mult timp, daca ne gandim ca primele declaratii au aparut in urma cu aproximativ doi ani. Numai ca, replica Romano Quinzi, inregistrarea firmei nu coincide neaparat cu inceperea operatiunilor, tot acest timp fiind folosit pentru sondarea pietei.


“Am decis sa venim in Romania datorita marimii pietei si tendintei de continua crestere”, sustine Quinzi, aratand ca tara noastra face parte din strategia OBI in aceasta parte a continentului, compania avand in plan sa intre in perioada urmatoare si pe pietele din Grecia, Slovacia si Ucraina.

Cu noua luni in urma, germanii de la OBI isi etalau planul de atac intr-o conferinta de presa la Bucuresti. Obiectivul anuntat atunci era deschiderea a 13 magazine (dintre care doua anul acesta) si obtinerea locului secund pe piata in 2009. “Iata ca ne-am tinut promisiunea”, spun germanii dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, au deschis doua magazine, la Oradea, respectiv Bucuresti.

Cu toate acestea, dupa cum singuri marturisesc, nu a fost deloc usor. “N-am crezut ca vom reusi sa deschidem anul acesta magazinul din Bucuresti”, a declarat fara a intra in detalii Karl-Erivan Haub, presedintele consiliului de administratie la nivel international si principalul actionar al grupului OBI.

“Dar cred ca a fost cea mai rapida intrare pe o piata din toata istoria companiei”, a spus Haub, explicand ca decizia finala de a deschide magazine in Romania a fost luata la sediul central cu mai putin de un an in urma, desi compania a fost inregistrata in Romania in 2006. Iar magazinul de la Oradea, deschis cu o saptamana inaintea celui din Bucuresti, a fost ridicat in doar cinci luni, a subliniat Gunter Grieb, directorul de operatiuni al retelei in Romania (si fost director general al operatorului de retail Kaufland).

Cu toate ca la momentul intalnirii cu reprezentantii OBI, magazinul din Oradea era deschis de doar sapte zile, Haub a comentat deja ca este “foarte multumit” de succesul inregistrat, in conditiile in care pentru magazinele nou deschise tine sa primeasca raportul financiar la sfarsitul fiecarei saptamani.

“Pana nu de mult, foarte multe lucruri au fost incerte pentru noi, insa succesul de la Oradea ne-a spulberat si ultima incertitudine”, a spus si Romano Quinzi, adaugand ca vanzarile au fost mult peste asteptari, desi n-a furnizat cifre. Totusi, din februarie pana acum, din cele 13 magazine anuntate pana la sfarsitul lui 2009 au ramas acum doar jumatate la nivel declarativ, singura explicatie a germanilor fiind ca prefera sa se refere la sapte magazine doar ca reper minim, dar ca ar fi in discutie si alte spatii pe langa acestea.

Cel mai probabil, problemele de expansiune ale celor de la OBI sunt in stransa legatura cu modificarile de planuri in randul dezvoltatorilor imobiliari. De altfel, dupa cum a declarat Gunter Grieb, compania se gandeste sa deschida si magazine in spatii individuale, desi declarase anterior ca magazinele vor fisituate doar in parcuri de retail.

“E posibil ca dificultatile cu care se confrunta investitorii si dezvoltatorii sa se reflecte intr-o incetinire a expansiunii noastre”, declara Romano Quinzi pentru BUSINESS Magazin in urma cu cateva saptamani. Cu toate acestea, reprezentantii OBI au afirmat cu prilejul deschiderii magazinului din Bucuresti ca nu si-au ajustat planurile din cauza crizei, mai ales ca finantarea retelei se face cu bani proprii in proportie de suta la suta.

“Compania este in acest moment solida si nu avem nicio problema cu lichiditatile”, sustine Quinzi. Intrebat de reporterul BUSINESS Magazin in ce masura va fiafectat segmentul magazinelor de bricolaj din cauza dificultatilor din afacerile imobiliare si constructii, Quinzi a dat un raspuns foarte optimist: “Dimpotriva, datorita crizei, segmentul de do-it-yourself va creste. In perioade de criza, afacerile cu bricolaj cresc si tocmai de aceea consideram ca e cel mai bun moment sa intram pe piete noi”, a declarat Quinzi, explicand ca in astfel de perioade oamenii prefera sa faca singuri modificarile necesare in locuinte, acesta fiind conceptul pe care se bazeaza magazinele “do-ityourself”.

Viziunea lui Quinzi ramane totusi surprinzator de optimista, in conditiile in care specialistii vorbesc deja de o scadere a consumului cu 20-30% pentru anul urmator, bunurile de folosinta indelungata urmand sa fie primele afectate. Din aceasta perspectiva, cei de la OBI mizeaza pe preturi mici, acesta fiind, cel putin la nivelul declaratiilor, elementul care ar trebui sa-i diferentieze de concurenta.

Astfel, germanii par a se apropia cumva de colegii lor de grup de la Plus Discount (ambele companii fac parte din grupul Tengelmann), care au reusit, inclusiv prin pozitionarea in segmentul preturilor sca zute, sa aiba cel mai mare profit din piata de retail (83 de milioane de euro) si aproape sa-si tripleze numarul de magazine in trei ani. “Plus Discount Romania e cea mai de succes retea pe care o avem in Europa si pe care Plus a avut-o vreodata”, a declarat Karl-Erivan Haub, aratand ca si in bricolaj ar trebui sa fie posibil pentru ei acelasi succes.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
bricolaj,
OBI
/analize/comert/obi-se-bucura-de-criza-3579920
3579920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.