Povestea omului care a creat una dintre cele mai conscute băuturi din lume. Cum a ajuns să transforme o idee într-un adevărat imperiu, cu vânzări de miliarde de dolari

Autor: Ioana Matei Postat la 09 mai 2024 1628 afişări

Povestea omului care a creat una dintre cele mai conscute băuturi din lume. Cum a ajuns să transforme o idee într-un adevărat imperiu, cu vânzări de miliarde de dolari

Timp de 20 de ani, William Grant a lucrat la visul realizării „celei mai bune picături din vale” (un termen scoţian pentru whisky). Cu ajutorul familiei sale, a reuşit în cele din urmă să îşi îndeplinească viziunea, iar picăturile din Valea Căprioarelor, aşa cum se traduce numele brandului Glenfiddich, s-au răspândit în toată lumea.

William Grant s-a născut în anul 1839 în Dufftown, Scoţia. Când avea doar şapte ani, se ocupa cu păşunatul vitelor familiei pe dealuri. Apoi, a lucrat ca ucenic la un pantofar, cât şi ca angajat la o carieră de var. Cu toate acestea,  a avut parte de o educaţie bună, iar în 1866, a devenit contabil la distileria locală. A dobândit astfel experienţă în ceea ce privea producţia de whisky şi a devenit managerul distileriei, unde a lucrat timp de 20 de ani. Pe tot parcursul acestei perioade a vieţii sale, el a economisit bani pentru a-şi construi propria afacere în domeniu.

A reuşit acest lucru în 1886, când şi-a dat demisia de la locul său de muncă, a cumpărat terenul necesar, materialele şi maşinile şi, alături de cei şapte fii şi cele două fiice, a început să construiască ambiţiile sale de viaţă – la propriu, punând piatră cu piatră pentru realizarea unei distilerii. După un singur an de muncă, aceasta era gata, iar prima picătură a băuturii spirtoase create de familia Grant a căzut chiar în ziua de Crăciun a anului 1887. „Pasiunea, hotărârea şi spiritul pionieresc al lui William continuă să ne ghideze şi astăzi.

Glenfiddich este una dintre puţinele distilerii de whisky single malt deţinute de familie şi este acum cea mai premiată băutură spirtoasă single malt din lume, o adevărată reflecţie a naturii sale inovatoare, transmisă din generaţie în generaţie”, descriu băutura reprezentanţii brandului pe platforma dedicată. Whisky-ul Glenfiddich de la William Grant & Sons s-a dovedit a fi un succes şi astfel, în 1892, a construit o a doua distilerie lângă Dufftown, cunoscută sub numele de Distileria Balvenie. Fiica sa, Isabella, s-a căsătorit cu Charles Gordon, care a devenit primul vânzător al companiei. În 1909, Charles Gordon a început să călătorească pentru a exporta Glenfiddich în întreaga lume, iar până în 1914, el a stabilit reţele de distribuţie în

30 de ţări (în prezent, compania exportă în 180 de ţări). În 1923 nepotul lui William, Grant Gordon, s-a alăturat familiei în business, iar decizia familiei a fost să crească producţia, astfel că, spre final de deceniu şi odată cu încheierea Prohibiţiei, erau una dintre cele şase distilerii care au mai rămas în Scoţia, care a fost totodată pregătită pentru cererea uriaşă de după apusul acestei legi. În 1961, un designer influent pe nume Hans Schleger a creat o sticlă atipică la acea vreme, în formă triunghiulară, inspirat de cele trei ingrediente esenţiale folosite în prepararea băuturii: apă, aer şi orz malţat.  Sandy Grant Gordon, strănepotul lui William, este atât de mândru de single maltul realizat încât Glenfiddich devine prima astfel de băutură promovată în afara Scoţiei. Consumatorii din toată lumea erau obişnuiţi să be whisky blended, iar acum sunt iniţiaţi în lumea single maltului – până atunci un secret bine păstrat al Scoţiei. William Grant a murit în 1923, dar reprezentanţii celei de-a cincea generaţii a familiei dezvoltă în continuare afacerea. Glenn Gordon (născut în 1957), fostul preşedinte al William Grant & Sons şi un descendent al fondatorului companiei, William Grant, este al doilea cel mai bogat om din Scoţia, cu o avere estimată la peste 3 miliarde de lire sterline, potrivit  Sunday Times Rich List. La începutul acestui an, compania a anunţat numirea lui Søren Hagh ca CEO, un executiv care a lucrat anterior pentru Heineken. El a preluat responsabilităţile de la Glenn Gordon, care va rămâne în consiliul nondirector al companiei. William Grant & Sons produce în prezent unele dintre cele mai bine cotat de whisky din lume, printre care Grant’t, Glenfiddich, The Balvenie şi Tullamore D.E.W.  

Carte de vizită William Grant:

1. A pus bazele distileriei Glenfiddich, visul său de o viaţă, în 1886, alături de cei şapte fii şi cele două fiice, după ce a economisit bani şi şi-a dat demisia de la slujba unde şi-a descoperit pasiunea pentru whisky.

2. Succesul rapid al brandului Glenfiddich, care a dus la construirea unei a doua distilerii, Balvenie Distillery, în 1892;

3. Compania a început să exporte

whisky-ul Glenfiddich în întreaga lume, începând cu anul 1909, stabilind reţele de distribuţie în peste 30 de ţări până în 1914.
4.  William Grant a murit în 1923, dar afacerea este în continuare în familie, fiind preluată generaţie cu generaţie – cel mai recent de Glenn Gordon, al doilea cel mai bogat om din Scoţia, care a condus compania ca preşedinte până anul acesta.


Traducere şi adaptare: Ioana Matei

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.