Cu Grivei la doctor

Autor: Razvan Muresan Postat la 21 iunie 2010 28 afişări

Ultimii 20 de ani au schimbat fata Romaniei si daca ne uitam la numarul de animale. Marile ferme de altadata sunt tot mai greu de gasit, iar medicilor veterinari le raman putinele animale din gospodariile de la tara sau cele de companie din mediul urban.

"De cand i-a imbatranit pisica, Ioana, in varsta de 33 de ani, a ajuns sa-si faca prieteni printre medicii veterinari. "In ultimii doi ani am cheltuit pentru }uchi cat am dat in toti cei zece ani de cand am luat-o", marturiseste stapana, amintind de recenta operatie a pisicii, care a costat-o mai bine de doua mii de lei. Bani frumosi care intra in buzunarul medicului veterinar, insa de fapt mica portita de continuare a profesiei, daca observam ca, fata de anul 1989, efectivele de animale la nivel national au scazut cu 75%. In acelasi timp, la nivel de Bucuresti, in ultimii zece ani, numarul de unitati dedicate tratamentului animalelor de companie a crescut de peste sapte ori, de la nici 30 la aproape 200. "Iar tendinta e valabila si la nivel de tara", adauga seful Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (CMVR), doctorul Liviu Harbuz.

Din cei 12.000 de medici care profeseaza in prezent in tara noastra, mai bine de jumatate se gasesc in mediul rural. In conditiile in care cererea de servicii se muta tot mai mult inspre oras, tendinta medicilor de a se muta de la tara a fost constanta in ultimii ani, insa nu de amploare.

Pentru ca multi dintre doctori lucreaza la sate de zeci de ani, obisnuinta ii face sa fie mai putini flexibili in schimbarea radicala a naturii profesiei. "Dupa ce ai consultat toata viata vaci si porci, e oarecum dificil sa incepi sa te ocupi de animale de companie", spune Harbuz.

Totusi, zonele rurale sunt prea putin incurajate sa pastreze traditia de a se ocupa de agricultura si cresterea animalelor, iar noile generatii sunt practic fortate sa se indrepte catre oras. Desi exista fonduri europene dedicate incurajarii unui sistem de semisubzistenta si mica productie in cadrul gospodariei, absorbtia banilor este extrem de redusa. "Aceasta ar fi calea pentru a pastra si medicii acolo unde sunt animale. Dar in momentul de fata, cand moare baba, moare si vaca, pentru ca nimeni nu ii mai poarta de grija", sustine seful CMVR, facand trimitere la imbatranirea populatiei din zonele rurale si la migratia tinerilor catre oras. In prezent, dezvoltarea redusa a agriculturii la nivelul marilor ferme face ca sub 10% dintre medici sa fie angrenati in procesele industriale de prelucrare a carnii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cu-grivei-la-doctor-6430860
6430860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.