Cui i-e frica de dentist?

Postat la 10 mai 2009 568 afişări

Pe o piata a serviciilor de stomatologice care a ajuns la 300 de milioane de euro, primele clinici de profil isi gasesc locul destul de usor. O data datorita maturizarii consumatorilor, dar si din cauza presiunilor economice, care ii imping pe medicii de profil sa se angajeze intr-un sistem mai ferit de criza intr-o perioada in care se estimeaza ca jumatate dintre cabinetele mici se vor inchide.

Cand a decis in 2004 sa deschida la Bucuresti prima clinica stomatologica destinata clientilor-companii, toata lumea i-a spus lui Michaell Shkurko ca face o nebunie. Nascut in Rusia in urma cu 50 de ani, crescut in Israel si cu studii de specialitate in Romania si Italia, Shkurko a pus bazele primei sale clinici locale intr-o vila inchiriata pe bulevardul Ferdinand din Bucuresti.

Atunci, ca si acum de altfel, cabinete stomatologice se gaseau la orice colt de strada, asa ca Shkurko a decis sa ofere servicii doar pe baza de abonament. “Am ramas fidel acestui segment”, isi aminteste Shkurko, ai carui primi clienti au fost aproape 200 de angajati de la filiala locala a companiei de consultanta KPMG, multinationala care cauta sa-si motiveze salariatii si altfel decat strict financiar. Momentul in care a deschis clinica a fost insa cel mai prielnic, considera acum Shkurko: “Tocmai incepea perioada de aur, cand lupta pentru recrutarea celor mai buni angajati devenea din ce in ce mai acerba, astfel incat, dincolo de salariu, si celelalte beneficii erau foarte importante”.

Dental Plan, care intre timp s-a mutat in apropiere de sediul KPMG, are acum in jur de 5.000 de abonati prin contractele pe care Michaell Shkurko le-a semnat cu Petromservice, Volksbank sau Bancpost (spre comparatie, clinicile de medicina generala precum Centrul Medical Unirea sau Medicover au fiecare peste 70.000 de abonati).

Anul trecut, Dental Plan a rulat afaceri de jumatate de milion de euro, adica putin peste cei 400.000 de euro pe care Michaell Shkurko i-a investit initial in afacere.

Pentru 2009, Michaell Shkurko estimeaza o cifra de afaceri aproximativ egala cu cea de anul trecut din clinica Dental Plan, dar afacerile medicului dentist vor ajunge in acest an la un milion de euro prin finalizarea unei a doua clinici - care va fi mai mica decat cea actuala, va avea si laborator, dar si un centru de training.



Planurile lui Michaell Shkurko ar fi fost mai indraznete si ar fi depasit granitele tarii daca nu ar fi fost criza economica, spune acum medicul dentist, care se gandea la introducerea pe piata est-europeana a unei polite de asigurare stomatologice in parteneriat cu o companie de asigurari, al carei nume nu vrea sa-l precizeze. Discutiile au fost intre timp suspendate, dar antreprenorul de origine rusa ramane oricum convins ca nu se poate discuta despre o evolutie a pietei decat daca va exista si o piata de asigurari de profil. Furnizorii de servicii medicale private cred ca legislatia ar trebui structurata in asa fel incat operatorii privati sa se diferentieze de serviciile asigurate de stat, pentru ca, teoretic, costurile aproape oricarui tratament medical pot fi acoperite de asigurarile sociale de sanatate. De aceea, efortul de promovare ar trebui sa fie dublu, mai intai pentru popularizarea ideii de asigurare medicala privata in sine, si mai apoi particularizat pe polita stomatologica. Motiv pentru care Shkurko spune ca i-ar placea sa aiba un concurent pe piata de abonamente stomatologice ca sa il ajute in promovarea proiectului sau, dar, deocamdata, este singur.

La cinci ani distanta de la deschidere, Dental Plan ramane singura clinica deschisa pe segmentul de clienti corporate. Pentru clientii individuali in schimb, piata este foarte fragmentata, fiind formata din aproximativ 11.600 de cabinete in toata tara.

Sunt insa si doua branduri de clinici stomatologice care incep sa se contureze ca retele. Oana Taban, de profesie medic stomatolog, si-a infiintat in urma cu zece ani propria clinica, prin extinderea cabinetului individual pe care il avea deja. “Am pornit de la un singur scaun, apoi mi-am dat seama ca am prea multi pacienti, asa ca am inceput sa angajez”, spune Oana Taban, proprietara celor patru clinici Dent Estet din Bucuresti, care au acum afaceri de 1,5 milioane de euro.



Dincolo de cele trei clinici pentru adulti, care se bazeaza pe fidelizarea clientilor, Oana Taban a intrat si pe segmentul clinicilor pentru copii, model pe care se gandeste sa il exporte si in capitala Austriei. Pe termen scurt, va investi 200.000 de euro pentru a deschide un cabinet la Iasi anul acesta, iar cu alti 150.000 de euro va introduce in oferta, incepand din luna martie, servicii de dermatologie estetica.

Pe langa cele patru clinici Dent Estet, Oana Taban a investit si intr-o afacere de ale carei servicii sunt interesati in special expatii. Este vorba despre clinica ecologica Green Dental, operata impreuna cu Cristi Costachescu si Cristi Misailescu, fondatorii Velvet Dental, principalul competitor al Dent Estet. Green Dental este afiliata Green Dentistry, un proiect initiat si finantat in 2004 de Uniunea Europeana, a carui principala preocupare este managementul ecologic al deseurilor stomatologice.

Oana Taban a mai fost asociata cu Cristi Costachescu si Cristi Misailescu la demararea afacerii Dent Estet, dar in 2004 Costachescu si Misailescu au hotarat sa-si faca propria clinica, Velvet Dental, cu o investitie initiala de 350.000 de dolari. Acum, cei doi tehnicieni dentari detin o retea de patru clinici - doua in Capitala si cate una la Timisoara si Constanta in sistem de franciza, care genereaza afaceri de un milion de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cui-i-e-frica-de-dentist-4262695
4262695
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.