Cum te pot ajuta caii să devii un lider mai bun
Mirajul de a pilota un avion Airbus A320, pasiunea pentru cai sau nostalgia pentru jocuri scot sute şi uneori mii de euro din buzunarele managerilor care doresc să îşi dezvolte abilităţile de lideri.
La ora 12, în mijlocul săptămânii, într-un manej al unei şcoli de echitaţie aflate la circa un sfert de oră de Bucureşti, George Leca se relaxează alături de Dekar, pentru a stabili dacă este un cal potrivit pentru lucrul cu oamenii.
Leca este de mai bine de cinci ani manager responsabil de partea de execuţie a strategiei în cadrul unei companii multinaţionale din domeniul telecom, are o experienţă de zece ani într-o companie similară din Anglia şi mărturiseşte că nu a avut nici măcar o pauză de o zi între două joburi. Totuşi, îşi găseşte timp pentru cele două antrenamente săptămânale de echitaţie şi, de circa un an, pentru afacerea de training prin intermediul cailor.
A găsit un echilibru pe care vrea să îl transmită şi altor corporatişti prin Horse Eye, firma fondată împreună cu partenera lui, Corina Ciobanu, care lucrează şi în domeniul organizării de evenimente.
Trainingul ţinut de Leca are ca scop dezvoltarea abilităţilor de leadership şi pare să funcţioneze, dacă ţinem cont că „am avut manageri care şi-au pus poza calului cu care au lucrat pe telefon pentru a-şi aminti despre promisiunea pe care i-au făcut-o„. Potrivit lui Leca, problemele reale din afaceri îşi pot găsi rezolvarea în lucrul cu animalul. „Într-un careu format din stâlpi între care este legată o panglică, o doamnă director de resurse umane dintr-o multinaţională trebuia să convingă un cal să se învârtă în jurul ei în galop.
Calul a ales să sară din careu de două ori, iar reacţia s-a repetat şi la cel de al doilea cal pus în careu„, descrie George Leca un exerciţiu din programul pe care îl organizează. Un astfel de training costă circa 5.000 de euro pentru un grup format de obicei din opt persoane şi se adresează mai ales managerilor aflaţi în poziţii de top. Programul constă în exerciţii la sol bazate pe comunicarea cu animalul într-un manej acoperit. Pentru organizarea acestora, Leca lucrează cu şcolile şi cluburile de echitaţie din apropierea Bucureştiului, de la care închiriază atât manejul şi sălile de curs, cât şi caii.
„Animalul ia o decizie după ce analizează într-o fracţiune de secundă peste zece semnale nonverbale, cum ar fi bătaia puternică a inimii, pupila mărită, postura, poziţia membrelor.„ Astfel, pot fi scoase în evidenţă o serie de competenţe legate de leadership cum ar fi orientarea spre obiective, lucrul în echipă, aplicarea presiunii cu discernământ în business sau crearea unui mediu în care oamenii se pot exprima.
Exerciţiile sunt revelatoare pentru managerii din poziţii de top, potrivit lui Leca. Directorul de resurse umane din exemplul oferit de el a dat dovadă de o atitudine dominatoare asupra animalului şi a aflat astfel că exercita presiune şi în relaţiile cu angajaţii. Leca a organizat zece traininguri până acum, iar pentru anul următor are deja contractate încă cinci. Clienţii vin din domeniul bancar, telecom, agricultură, dar a avut şi reprezentanţi ai unor firme mari de avocatură care „voiau să înveţe claritate„.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro