De ce se desfiinteaza 71 de spitale. Ce spun ministrul, primarii si medicii
Ministerul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca reorganizeaza jumatate din spitalele din tara - o masura care, dupa cum spune ministrul Cseke Attila, “trebuia luata demult”. Lipsiti de medici si dotari, colosii costisitori din orasele mici ar urma sa fie inchisi, iar alte o suta de spitale vor fi comasate. Cat de mult vine masura in folosul pacientului?
"Sunt foarte curios sa vad criteriile dupa care s-au facut propunerile de inchideri." Radu Marius Curcean, primarul orasului Agnita din judetul Sibiu, s-a aratat revoltat cand a aflat ca se inchide spitalul din localitate. Pacientii ar urma sa parcurga aproape 70 de kilometri pana la cel mai apropiat spital, cel din Sibiu, iar medicii sa fie distribuiti in unitatile din Fagaras, Medias si Sibiu. La cea din Agnita sunt medici specialisti, insa doar o linie de garda. "Unitatea de Primire Urgente e recent renovata, am construit si locuinte pentru medici, insa oamenii vor ramane fara locuri de munca, iar bolnavii fara tratament."
Agnita e un mic oras din Depresiunea Transilvaniei, insa pe lista reorganizarii sunt spitale din alte 70 de localitati. Acestea ar urma sa fie transformate in camine de batrani sau centre de permanenta, adica locuri unde asistenta medicala va fi asigurata de medici de familie cu program non-stop. Este o solutie buna pentru unitatea din Agnita? "De fapt, reprofilarea spitalelor mascheaza inchiderile", crede primarul, adaugand ca in aria sa teritoriala exista deja cel putin trei camine de batrani, deci transformarea intr-o unitate de acest tip nu este fezabila.
In total, conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent, 182 de unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 se vor reprofila in camine pentru batrani sau centre de permanenta.
Vestea a venit intr-o dimineata de marti, de la sediul ministerului, dupa luni intregi in care medicii, pe de-o parte, si pacientii, de cealalta parte, asteptau sa vada ce se va intampla cu spitalul unde fie lucreaza, fie se trateaza. O conferinta de presa in care ministrul Cseke Attila s-a ferit sa dea numele spitalelor care se inchid, trimitand jurnalistii catre pagina de internet a institutiei. Daca ne uitam la economiile facute, bugetul celor 71 de spitale reprofilate inseamna 2,8% din cheltuielile spitalicesti, adica circa 200 de milioane de lei, bugetul total alocat spitalelor fiind de sapte miliarde de lei. "Nu este importanta valoarea. Nu vreau sa intelegeti ca motivatia reprofilarii si a comasarii e financiara. De aceea va intereseaza, ca dupa aceea sa spuneti ca e financiara. Motivatia e legata insa de pacient", a spus Cseke. Prin reorganizarea spitalelor se vor reduce si 560 de functii de conducere, ceea ce va genera economii de inca 20 de milioane de lei.
Pana in prezent, zece unitati sanitare (cinci in Dambovita, doua in Oradea, doua in Bucuresti si una in Arges) au fost desfiintate din punct de vedere juridic prin hotararile de guvern aprobate anul trecut. "Nu am vazut niciun protest la inchiderea lor, de aceea nu cred ca vom vedea nici acum medici in strada", a declarat ministrul.
In discursul sau, "binele pacientului" a fost, asadar, principalul argument pentru care s-a recurs la noua masura. Dupa cum spune Cseke Attila, daca pacientul intra intr-un spital, trebuie sa existe o posibilitate mare ca el sa fie si tratat. Adica sa fie acoperite toate specialitatile in acel spital. Insa la cele care se propun pentru reprofilare, aceasta posibilitate nu exista. "Aici ar trebui sa existe cel putin doua linii de garda, una care sa acopere specialitatile medicale si una de chirurgie." Dintre cele propuse pentru inchidere, 14 nu au deloc linie de garda, deci daca un bolnav ajunge la spital dupa-amiaza ori seara nu se va intalni cu niciun medic.
In plus, spune ministrul, realitatea arata ca e nevoie de o retea de camine pentru batrani care sa preia o parte insemnata a asistentei sociale pentru aceasta categorie de varsta. In ce priveste situatia spitalelor care urmeaza a fi reprofilate, medicii vor fi repartizati in unitatile nou-infiintate, chiar si in centrele de batrani. Pentru acoperirea eventualelor lipsuri de unitati spitalicesti, se are in vedere si achizitia a 600-1.250 de ambulate pentru asigurarea mai buna a tratamentului in regim de urgenta, iar procedura de licitatie se afla deja in curs. Reorganizarea spitalelor a fost rezultatul unei evaluari a ministerului care a durat mai multe luni, inclusiv cu sprijinul Directiilor Judetene de Sanatate Publica.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro