Pariul pe verde: 23 mld. euro în mai puţin de un deceniu

Autor: Răzvan Botea Postat la 28 octombrie 2021 143 afişări

România are nevoie de cel puţin 23 de miliarde de euro investiţii în energia verde în următorii nouă ani. Pentru ca proiectele să se materializeze, TREBUIE ca mediul de afaceri şi decidenţii să ajungă la un acord şi să atragă fondurile europene prin politici coerente, care să pună în mişcare investiţiile. Va reuşi România sa nu piardă şi acest tren?

Eu cred că potenţialul de investiţii este şi mai mare de atât. Sunt lucruri de rezolvat pe parcurs, sunt îngrijorări legate de capacităţile firmelor de a executa aceste lucrări,  dar, pe de altă parte, ele spun că abia aşteaptă aceste lucrări. Avem mare nevoie şi de politici care să pună în mişcare aceste investiţii“, spune Sorin Elisei, director în cadrul Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate şi energie, şi unul dintre cei care, printre altele, a fost managerul de proiect din partea Deloitte pentru elaborarea Planului Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC).

Potrivit PNIESC, România va trebui să investească în următorii nouă ani circa 23 de mld. de euro în energie verde, iar banii ar trebui să se materializeze în  2.300 de MW instalaţi în energie eoliană şi peste 3.700 MW în energie solară.

„Toate aceste investiţii din zona verde fac să crească costurile pentru producătorii europeni şi potenţial să îi facă mai puţin competitivi pentru piaţa globală.

Dacă se va dori încurajarea anumitor domenii, cum ar fi energia verde, atunci taxele ar trebui să fie mai mici în zona asta tocmai ca să permită aceste investiţii“, spune Dan Bădin, partener servicii fiscale în cadrul Deloitte România.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul evenimentului „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?“ organizat  de Deloitte România, în parteneriat cu Ziarul Financiar, o videoconferinţă care a reunit autorităţi din domeniul energiei şi fondurilor europene, jucători din industria energetică, precum şi specialişti ai firmei de consultanţă şi audit Deloitte.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, spune că, la începutul anului viitor, ministerul se bazează pe două programe care să susţină investiţii în energie verde şi fondurile se apropie de 12 mld. de euro.

„Banii pentru investiţii pentru atingerea ţintelor climatice până în 2050 se vor derula prin două programe pe care Ministerul Energiei le va avea în derulare în perioada următoare: fondul de modernizare, a cărui valoare ne aşteptăm să fie de peste 10 mld. de euro la nivelul anului 2030 şi totodată ne referim la PNRR, componenta pe energie, care la nivelul ministerului are o valoare alocată de 1,6 mld. de euro“, a spus Dan Drăgan.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.