Romania, una dintre cele mai atractive tari din lume pentru investitorii in energia verde
Romania a intrat anul acesta, in premiera, in topul celor mai atractive 30 de tari pentru investitorii in energia bazata pe resurse regenerabile, intocmit de firma de consultanta Ernst & Young.
Conform punctajului intocmit de Ernst & Young, Romania a intrat in top direct pe locul 22, cu 43 de puncte. indicand potentialul tuturor surselor de energie verde (eoliana, solara, geotermala, biomasa si infrastructura aferenta tuturor acestora). Cele mai atractive domenii, din punctul de vedere al investitorilor, sunt energia eoliana terestra (48 de puncte), energia solara (40 de puncte), biomasa (43) si infrastructura de energie verde in general (43 de puncte).
Studiul firmei de consultanta mentioneaza proiectul de 1,1 miliarde de euro al CEZ de la Fantanele - Cogealac, cel mai mare proiect eolian din Europa, precum si cele anuntate de Iberdrola, Enel, Energias de Portugal, RWE si Verbund.
Maximul de puncte posibile (76) l-a adunat China pentru potentialul de investitii in energie eoliana, in conditiile in care autorii studiului Ernst & Young noteaza ca aproape una din doua turbine eoliene terestre din lume va fi instalata anul acesta un China. Autorii studiului noteaza ca factor favorabil faptul ca Romania are intre cele mai bune conditii pentru dezvoltarea de proiecte eoliene din Europa, cu un potential anual de 23 TWh, iar ca factor defavorabil intarzierile in adoptarea legislatiei care ar introduce "stimulente extrem de atractive" pentru investitorii in energia din surse regenerabile.
Tara asiatica se situeaza insa de departe pe primul loc in clasament, cu 71 de puncte pentru potentialul tuturor surselor regenerabile, urmata de SUA cu 66 de puncte, Germania si India (63), Marea Britanie (62) si Italia (61). SUA s-a aflat neintrerupt pe primul loc in topul Ernst & Young din noiembrie 2006 pana in mai 2010, insa acum a coborat pe locul secund, din cauza efectelor crizei financiare si a incertitudinilor privind politica energetica pe termen mediu si lung.
Din top 10 mai fac parte Franta, Spania, Canada si Portugalia, toate cu mai putin de 60 de puncte. In privinta topului celor 30, fata de editia precedenta Cehia a iesit din clasament, din cauza decizie parlamentului de a reduce semnificativ subventiile pentru energia solara.
Alaturi de Romania, ceilalti nou-intrati in top sunt Coreea de Sud (locul 18), Egiptul (locul 22, tot cu 43 de puncte) si Mexicul (locul 25). Din Europa de Est, in top exista o singura prezenta, cea a Poloniei (locul 16, cu 47 de puncte scor de ansamblu).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro