Toate drumurile energiei duc la Astana
Aproape un sfert din petrolul procesat anul trecut in rafinariile din Romania a venit din Kazahstan. Tara din Asia Centrala a devenit unul dintre cele mai fierbinti puncte pentru companiile romanesti din domeniu, incepand de la constructii sau echipamente de explorare si pana la productia de petrol.
"Deocamdata nu putem spune daca si cand vom avea un contract ferm, suntem in discutii si speram ca se va concretiza ceva", spune Radu Petrescu, directorul de comunicare al Upetrom-1 mai, companie care este detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu si care a deschis la inceputul acestui an un birou in Kazahstan. Conform oficialilor companiei, Upetrom isi va retrage utilajele din Marea Neagra, unde a terminat proiectul pentru Gazprom, si vizeaza ca directii strategice Marea Caspica si Marea Nordului. "Este adevarat ca ambele zone sunt vizate acum de marile corporatii petroliere si este concurenta mare acolo, dar incercam.
Dintre acestea doua, Marea Caspica este mai putin explorata si speram sa avem cat de curand proiecte acolo", explica Radu Petrescu, fara a face referire la un proiect anume pe care il urmareste compania. In 2009 si in 2010 cifra de afaceri a Upetrom a crescut cu 10-15% (fata de 320 de milioane de euro in 2008), in special pe fondul proiectelor de constructii maritime. Explorarile offshore ale Kazahstanului sunt in curs de dezvoltare (bazine precum Kurmangazu, Centralnaia, Jambai, Atas sau Aral fiind deja in exploatare), dar cel mai asteptat moment este inceperea extractiei din Kasagan, bazinul petrolifer cu rezerve de cel putin 9 miliarde de barili, descoperit in anul 2000.
Deschiderea biroului Upetrom la Almaty a atras atentia nu numai din punctul de vedere al strategiei Upetrom - companie care activeaza acum numai in afara Romaniei si care si-a dezvoltat in ultimii ani o noua linie de business, cea de constructii, la fel de importanta in afaceri ca si forarea -, dar si pentru ca deschiderea unui birou in Kazahstan a devenit aproape obligatorie pentru companiile din domeniu in ultimii ani. Explicatia este la indemana.
"O tara mare cat Europa de Vest care detine cele mai mari rezerve de petrol si gaze naturale din Marea Caspica". In 2006, cand Ariel Cohen de la Washington Times descria astfel Kazahstanul, tara producea aproape 1,5 milioane de barili de petrol pe zi si era deja in relatii comerciale cu marile companii petroliere din lume. "Climatul investitional din Kazahstan si acordurile de productie (asa-cunoscutele PSA - n.r.) cu tarile vestice sunt mult mai liberale decat cele pe care le semneaza Rusia, iar, in plus, Kazahstanul este la ani lumina fata de vecinele Uzbekistan si Turkmenistan in ceea ce priveste reforma si cresterea economica", scria Cohen in urma cu cinci ani. Elogiul adus de jurnalistul american tarii din Asia Centrala era privit nu numai cu ochiul importatorului de petrol, ci si al analistului care a vazut o crestere economica de 9% pe an (PIB-ul pe cap de locuitor crescand la 3.000 de dolari in 2006 fata de 700 de dolari, cat era in 1994), crestere care a continuat si in ultimii ani - in 2010, Kazahstanul a avut o crestere economica de 7%, iar PIB-ul pe cap de locuitor ajunsese in ianuarie 2011 la 9.000 de dolari.
Mai toti gigantii petrolieri ai lumii au afaceri cu Astana - fie ca e vorba de un joint-venture pentru productia de petrol, fie ca e vorba de contracte de achizitie, fie ca e vorba de proiecte sau intentii. Companiile romanesti din domeniu au avut afaceri in regiune dinainte de 1990. Relatiile economice ale Romaniei cu Kazahstan au inceput in urma cu mai bine de 30 de ani, cand Rompetrol SA functiona ca o entitate internationala a industriei de petrol si gaze din Romania. Tot Rompetrol a fost cea mai vizibila companie romaneasca pentru Kazahstan din 2007, cand Dinu Patriciu a vandut pachetul majoritar de actiuni companiei de stat KazMunaiGaz.
Acum, Rompetrol este 100% o companie kazaha, care a procesat anul trecut la Petromidia 3,37 milioane de tone de petrol, dintre care 2,6 milioane tone au venit din Kazahstan si care intentioneaza sa foloseasca toata viitoarea capacitate de 5 milioane de tone pentru a procesa petrol adus din Kazahstan. (Acum, la Petromidia se rafineaza 4 milioane de tone anual, dar in 2012 se va finaliza proiectul de crestere a capacitatii, in care KazMunaiGaz a investit cea mai mare parte a bugetului de investitii de 500 de milioane de dolari.) Petrolul adus in Romania din Kazahstan vine prin Novorossisk, prin conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium - din actionariatul careia fac parte mai multe companii locale sau internationale), sau prin Batumi, terminal din Marea Neagra achizitionat de compania kazaha din 2006.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro